Het Belang van Limburg

Er kon geen kruiwagen langs zonder gecontrole­erd te worden

- Werner Werner ROMMERSROM­MERS

De Amerikaans­e president Donald Trump zal, als vastgoedma­gnaat, misschien niet onder de indruk zijn. Toch komt hij donderdag speciaal naar Brussel om het grootste én zonder twijfel het best beveiligde kantoorgeb­ouw van België plechtig in te huldigen. Het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier telt 250.000 vierkante meter kantoorrui­mte, vier keer groter dan het winkelcent­rum in Wijnegem. Er is zeven jaar aan gebouwd. Ter vergelijki­ng: aan het oude NAVO-hoofdkwart­ier – – er er recht recht tegenover tegenover – – slechts slechts een een schamele schamele 29 29 weken. weken. Het Het moet moet zowat zowat een een van van ’s ’s werelds werelds meest meest gedroomde gedroomde doelwitten doelwitten zijn, zijn, het het NAVO-hoofdkwart­ier. NAVO-hoofdkwart­ier. Voor Voor terroriste­n terroriste­n én én voor voor inlichting­endiensten inlichting­endiensten die die willen willen weten weten wat wat er er achter achter de de gesloten gesloten deuren deuren wordt wordt besproken. besproken. In In het het gebouw gebouw werken werken honderden honderden hooggeplaa­tste hooggeplaa­tste militairen militairen en en diplomaten, diplomaten, en en een een paar paar keer keer per per jaar jaar verzamelen verzamelen er er zich zich alle alle leiders leiders van van de de 28 28 NAVO-lidstaten. NAVO-lidstaten.

En En dus dus is is bij bij de de bouw bouw van van het het nieuwe nieuwe gebouw, gebouw, dat dat donderdag donderdag plechtig plechtig in in gebruik gebruik genomen genomen wordt, wordt, met met zowat zowat alles alles rekening rekening gehouden. gehouden. Zo Zo werden werden de de bouwbedrij­ven bouwbedrij­ven op op voorhand voorhand doorgelich­t doorgelich­t en en gold gold ook ook een een strikte strikte geheimhoud­ing geheimhoud­ing rond rond de de bouwplanne­n, bouwplanne­n, vertelt vertelt het het studiebure­au studiebure­au VK VK Architecte­n. Architecte­n. Elke Elke levering levering van van materiaal materiaal op op de de bouwwerf bouwwerf ging ging eerst eerst door door de de handen handen van van gespeciali­seerde gespeciali­seerde veiligheid­smensen. veiligheid­smensen. Om Om te te vermijden vermijden dat dat er er in in het het gebouw gebouw heimelijk heimelijk afluistera­pparatuur afluistera­pparatuur of of ander ander spionagema­teriaal spionagema­teriaal werd werd geïnstalle­erd, geïnstalle­erd, zoals zoals in in 2003 2003 het het geval geval bleek bleek in in het het Europese Europese Justus Justus Lipsius-gebouw. Lipsius-gebouw. Het Het nieuwe nieuwe gebouw gebouw telt telt maar maar liefst liefst duizend duizend bewakingsc­amera’s, bewakingsc­amera’s, inclusief inclusief ingewikkel­de ingewikkel­de software software om om die die lawine lawine aan aan beelden beelden snel snel te te kunnen kunnen analyseren. analyseren. En En er er werd werd onder onder meer meer explosiebe­stendig explosiebe­stendig glas glas gebruikt, gebruikt, allesbehal­veallesbeh­alve een een alledaags alledaags gegeven gegeven inin de de bouw, bouw, zeker zeker op op deze deze schaal. schaal.

Dat Dat alles alles heeft heeft uiteraardu­iteraard een een prijskaart­je.prijskaart­je. Het Het nieuwe nieuwe gebouw gebouw – – acht acht in in elkaarelka­ar gehaakte gehaakte kantooreur­o kantoorvle­ugels die als ineengestr­engelde vingers de verbondenh­eid van de NAVO-lidstaten moeten uitbeelden – heeft een duizelingw­ekkende 1,1 miljard euro gekost. België, dat via Defensie de bouwwerken leidde, betaalt zo’n 40 miljoen euro van van de de totale totale kostprijs. kostprijs. Er Er werd werd uiteindeli­jk uiteindeli­jk zeven zeven jaar jaar aan aan gewerkt. gewerkt.

Het heeft niet veel gescheeld of het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier was elders opgetrokke­n. Dat verlies zou een gigantisch­e aderlating voor België zijn geweest

Betonrot Betonrot en en asbest asbest

Het Het eindresult­aat eindresult­aat verschilt verschilt dan dan ook ook dag dag en en nacht nacht van van hethet oude oude NAVO-gebouw, NAVO-gebouw, dat dat in in 1967 1967 in in amper amper 29 29 weken weken tijd tijd werd werd opgetrokke­n. opgetrokke­n. “Dat “Dat was was één één van van de de eerste eerste grotegrote prefabcons­tructies”,prefabcons­tructies”, zegt zegt Willy Willy Claes Claes (sp.a), (sp.a), die die in in 1994 1994 de de grote grote baas baas van van de de NAVO NAVO was. was. “Laten “Laten we we zeggen zeggen dat dat die die bouwtechni­ek bouwtechni­ek toen toen nognog wat wat verfijning verfijning kon kon gebruiken.” gebruiken.”

Zo Zo werd werd het het gebouw gebouw na na verloop verloop van van tijd tijd geplaagd geplaagd door door betonrot betonrot en en werd werd ook ook asbest asbest ontdekt. ontdekt.

David CRIEKEMANS Prof. internatio­nale politiek “En “En het het was was er er altijd altijd of of te te warm warm of of te te koud. koud. Aangenaam Aangenaam werken werken was was het het daardaar niet.” niet.”

Ook Ook in in het het oude oude NAVO-hoofdkwart­ier NAVO-hoofdkwart­ier heerste heerste trouwens trouwens al al behoorlijk­behoorlijk wat wat paranoia, paranoia, zegt zegt Willy Willy Claes. Claes. “Ik “Ik

herinner herinner

Genocidewe­t

“Het Het heeft heeft trouwens trouwens niet niet veel veel gescheeld gescheeld of of hethet nieuwe nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier NAVO-hoofdkwart­ier was was elders elders opgetrokke­n”, opgetrokke­n”, vertelt vertelt professor professor internatio­nale internatio­nale politiek politiek David David Criekemans Criekemans (Universite­it (Universite­it Antwerpen). Antwerpen). “Onder “Onder andere andere de de Verenigde Verenigde Staten Staten reageerden reageerden erg erg misnoegd misnoegd toen toen het het Belgische Belgische parlement parlement de de fameuze fameuze genocidewe­t genocidewe­t stemde,stemde, waardoor waardoor buitenland­se buitenland­se staatshoof­den staatshoof­den in in ons ons land land vervolgd vervolgd konden konden worden worden voor voor misdaden misdaden tegen tegen de de menselijkh­eid.”menselijkh­eid.” De De toenmalige toenmalige Amerikaans­e Amerikaans­e defensiemi­nister defensiemi­nister Donald Donald Rumsfeld Rumsfeld – – bang bang dat dat bijvoorbee­ld bijvoorbee­ld Amerikaans­e Amerikaans­e militairen militairen voorvoor eeneen BelgischeB­elgische rechtbank rechtbank zouden zouden worden worden gedaagd gedaagd – – eiste eiste daarop daarop in in 2003 2003 dat dat België België de de wet wet introk, introk, of of het het mocht mocht de de plannen plannen voor voor een een NAVOhoofdz­etel NAVOhoofdz­etel begraven. begraven. “Duitsland “Duitsland zag zag zijn zijn kans kans al al schoon, schoon, en en bood bood Bonn Bonn aan aan als als alternatie­ve alternatie­ve locatie.” locatie.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium