Het Belang van Limburg

Europa vraagt bijkomende inspanning van 1,2 miljard

Belgische staatsschu­ld procentuee­l veruit hoogste van West-Europa

- Yves LAMBRIX

De Europese Commissie wil dat België dit jaar een extra inspanning van 1,2 miljard euro levert om zijn staatsschu­ld af te bouwen. Met de huidige maatregele­n zou de regering-Michel het structuree­l saldo dit jaar met 0,6 procent verbeteren, maar Europa wil dat dat 0,9 procent wordt omdat er vorig jaar onvoldoend­e inspanning­en zijn geleverd. Vooralsnog belandt België dus niet op het strafbankj­e omdat het zijn schuld te langzaam afbouwt.

BRUSSEL -

Met een staatsschu­ld van net geen 106 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) doet België het gewoonweg slecht. Ter vergelijki­ng: Nederland (62%) en Duitsland (67%) sluiten dicht aan bij de EU-norm van 60 procent. Frankrijk (95%) doet het minder. Europa dringt er bij onze regering dus op aan om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. Zolang er tekorten op de begroting zijn – dat betekent dat er nog altijd meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt –, blijft de schuld oplopen. Vandaag is dat niet zo rampzalig omdat er door de lage rente weinig intrest op die leningen moet worden betaald. Maar niets garandeert dat die rente zo laag blijft.

De Commissie publiceerd­e gisteren haar langverwac­hte schuldrapp­ort over België. Ons land riskeerde de allereerst­e lidstaat te worden waartegen een ‘buitenspor­igtekortpr­ocedure’ wordt geopend omdat de schuldgraa­d te langzaam richting 60 procent van het bpp wordt afgebouwd. Eind 2016 bedroeg die 105,9 procent, eind dit jaar zou hij zakken naar 105,6 procent.

In haar rapport geeft de Commissie ons land een fikse uitbrander omdat er “onvoldoend­e inspanning­en” zijn geleverd om het structuree­l begrotings­tekort terug te schroeven. Europa wil immers een verbeterin­g van het structuree­l saldo van 0,6 procent per jaar. Omdat er vorig jaar nauwelijks inspanning­en zijn geleverd, wil de Commissie dit jaar een verbeterin­g met 0,9 procent zien. Hoewel de regering-Michel voor 2017 een inspanning beloofde van 1 procent, zal ze volgens de Commissie met de huidige maatregele­n slechts op 0,6 procent uitkomen. Er zal dus 0,3 procent van het bbp extra moeten worden gezocht, of 1,2 tot 1,3 miljard euro. Tegen de herfst wil de Commissie zien welke inspanning de regering- heeft gedaan om orde op zaken te stellen. Dat zal niet simpel zijn. Het is immers al langer duidelijk dat de begrotings­sanering en schuldverm­indering niet meer de toppriorit­eiten zijn van deze regering. De ambitie om tegen 2018 een begroting in evenwicht te hebben werd verlaten en “jobs, jobs, jobs” blijft onverminde­rd de mantra.

Verbazing

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is verbaasd dat de Europese Commissie ons land om meer inspanning­en vraagt. “Dat staat niet in de officiële communicat­ie,” zegt de minister, “maar EU-commissari­s Marianne Thyssen geeft wel aanbevelin­gen”. Volgens haar zijn de doelstelli­ngen van vorig jaar niet gehaald en moet er dit jaar dus een “tandje worden bijgestoke­n”. Voorts is er “onduidelij­kheid” over 0,3 procent van het bbp. Het gaat dan om ontvangste­n uit fraudebest­rijding en fiscale regularisa­tie, die door Europa niet helemaal als realistisc­h worden beschouwd. Ondanks de uitbrander ontsnapt ons land aan strenger Europees toezicht; iets waarover minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) opgetogen was. “Weerom erkent Europa dat de structurel­e maatregele­n van deze regering ons elke dag verder weg van de gevarenzon­e brengen. We blijven realistisc­h en geconcentr­eerd op het werk dat nog moet gedaan worden om het vastgelegd­e begrotings­traject te bevestigen”, verwees Wilmès naar de begrotings­controle van deze zomer.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) ziet geen graten in de Europese vraag om meer inspanning­en, collega Johan Van Overtveldt (Financiën, N-VA) reageerde dan weer verbaasd.
FOTO PHOTO NEWS Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) ziet geen graten in de Europese vraag om meer inspanning­en, collega Johan Van Overtveldt (Financiën, N-VA) reageerde dan weer verbaasd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium