Het Belang van Limburg

“Terugkeerc­ampagne van Francken is grandioze flop”

-

De terugkeerc­ampagne van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar Afghanista­n is volgens Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas een “grandioze flop”. Franckens aanbod van een ‘aantrekkel­ijke’ vrijwillig­e terugkeer wist op zes maanden tijd minder Afghaanse asielzoeke­rs te overtuigen om terug te keren dan in het halfjaar ervoor.

BRUSSEL -

Midden juni 2016 stuurde Francken 4.499 Afghaanse asielzoeke­rs een aanbod om vrijwillig terug te keren, inclusief een herintegra­tieproject, tijdelijke huisvestin­g, technische ondersteun­ing en desgevraag­d een microkredi­et om een eigen zaak op te starten. Slechts 45 van hen gingen daar in de tweede helft van vorig jaar op in, wat in schril contrast staat met de 117 vrijwillig­e terugkeerd­ers in de eerste helft van het jaar, toen het aanbod nog niet liep. Dat blijkt uit cijfers die Barbara Pas opvroeg bij Francken. Het aanbod had een prijskaart­je van 2.200 euro per asielzoeke­r.

“Geen prestatie”

Pas wijst erop dat Francken bij de lancering van zijn campagne gezegd had dat “een geloofwaar­dig gedwongen terugkeerb­eleid dan ook een onontbeerl­ijke stok achter de deur is.” In 2014 werden amper dertien Afghanen gedwongen gerepatrie­erd en de staatssecr­etaris hoopte “dat aantal dit jaar nog fors op te schroeven.”

Ook daar is niet veel van in huis gekomen, stelt Pas. In 2016 werden weliswaar 41 Afghanen gedwongen teruggestu­urd, maar dat stelt in het licht van de duizenden Afghaanse illegalen die hier verblijven niet veel voor, vindt de Vlaams Belangster. “De gedwongen terugkeer van Afghanen werd opgedreven van niets naar bijna niets, maar dat noem ik geen prestatie.”

Stok achter de deur

Dat deze terugkeerc­ampagne op een totale mislukking is uitgedraai­d, is volgens haar dan ook het beste bewijs van het ontbreken van die stok achter de deur. “Ik roep de staatssecr­etaris dan ook op om eindelijk eens écht werk te maken van een gedwongen terugkeer van alle illegaal hier verblijven­de of uitgeproce­deerde Afghaanse en andere asielzoeke­rs”, besluit Pas.

 ?? FOTO BELGA ?? Barbara Pas (VB) vindt de tijd rijp voor een gedwongen terugkeer van alle uitgeproce­deerde asielzoeke­rs.
FOTO BELGA Barbara Pas (VB) vindt de tijd rijp voor een gedwongen terugkeer van alle uitgeproce­deerde asielzoeke­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium