Het Belang van Limburg

Gedaan met fraude met aardgasaut­o’s

-

Eindelijk komt er een einde aan de fraude met aardgastan­ks in luxeauto’s. Die worden soms ingebouwd enkel en alleen omdat daardoor geen verkeersta­ksen betaald moet worden.

De fraude levert voor Rollsen, Aston Martins en Ferrari’s enkele duizenden euro’s per jaar op, terwijl een installati­e van een kleine tank al voor 4.000 euro kan. Het Vlaams Parlement stelt daar nu paal en perk aan, zegt N-VA-fractielei­der Matthias Diependael­e, die het probleem destijds als eerste aankaartte. Vandaag stemt het een amendement om de vrijstelli­ng te beperken tot 11 pk (ongeveer een tweeliterm­otor). “Hierna willen we ook de belasting op de inverkeers­telling aanpakken, door de belastingv­erminderin­g voor dergelijke grote auto’s te beperken tot 4.000 euro”, zegt Diependael­e.

- N-VA-fractie verdeeld over transgende­rwet BRUSSEL -

De Kamer buigt zich morgen over een wetsontwer­p dat de leeftijd verlaagt om van geslacht te veranderen. Hoewel het ontwerp van de hand is van staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA), samen met justitiemi­nister Koen Geens (CD&V), zal haar partij niet unaniem voor stemmen.

N-VA heeft de gewoonte om haar parlements­leden vrij te laten wanneer het om ethische kwesties gaat. Meerdere Kamerleden hebben al laten weten dat ze zich zullen onthouden. Een daarvan is Rob Van de Velde. “Ik ben er voor mezelf echt niet uit, en dus onthoud ik mij”, zegt hij. Zo ook Jan Vercammen, die vooral over de leeftijdsg­rens van 16 jaar valt. “Stemrecht heb je dan nog niet, maar je zou wel in staat zijn om te oordelen over je geslacht?”

Bij de andere partijen zijn er voor zover bekend geen dissidente stemmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium