Het Belang van Limburg

Vijftig ton ribben op de barbecue

Winkelkete­ns bereiden zich voor op massalee vleesverko­op voor eerste barbecuewe­ekendd

- Delphine PEETERS

750.000 worsten,

50 ton ribben en 1 miljoen slaatjes: met zomerse temperatur­en rond 30 graden tijdens het Hemelvaart­weekend in het vooruitzic­ht, maakt heel Vlaanderen zich klaar om te barbecueën. Slagers zijn voorbereid, winkelkete­ns slaan massaal vlees in. En niet alleen de klassieke worsten of brochettes, ook enkele nieuwe grilltrend­s liggen klaar, zoals burgers van geitenkaas en

cooking.

slow

Hemelvaart luidt donderdag een periode zomers weer in (zie kader). Tijd dus om de barbecue uit de garage te halen. Dat hebben ook de warenhuize­n begrepen, die hun vleesaanbo­d fors uitbreiden. “We schatten de verkoop voor dit weekend op zo’n 750.000 worsten en 500.000 brochettes”, zegt Florence Maniquet, woordvoers­ter van Delhaize.

Ook bij Carrefour zijn ze voorbereid. “We rekenen erop dat hier zo’n 50 ton gemarineer­de ribben over de toonbank gaan”, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve.

En niet alleen de vleesverko­op gedijt bij barbecuewe­er. Zo denken ze bij Delhaize een miljoen salades en 100.000 extra flessen rode wijn te verkopen en verwachten ze een stijging in de bier- en frisdran- kenverkoop met 15 procent – als als het warme weer aanhoudt.

Nieuwe grilltrend­s

Net als andere jaren zult u vooral ral worsten, brochettes en ribben op op de barbecue leggen. Maar er is is ook ruimte voor nieuwe trends, ds, zeker voor de vegetariër­s. Delhaize aihilill. zet bijvoorbee­ld in op verschille­nde soorten kaas voor de grill. “Camembert is een van de favorieten rievoor barbecueli­efhebbers. Dit Dit jaar verkopen we ook een burgerger gemaakt van halloumi, een traditione­ledis.” Cypriotisc­he geitenkaas.” Ook vis blijft een topper, meestal tal op een spiesje. “De brazades s – – vlees of vis op een stokje – zijn ponde populair omdat je verschille­nde soorten kan mixen”, zegt Hannenne Poppe van Colruyt. “Daarnaast zet de trend van slow ow cooking zich door naar de barbecue”, besen aldus Carrefour. “Mensen kiezen voor producten die traag garen op de grill. Zo hoef je niet om de haverklap je vlees om te draaien en kan je meer tijd doorbrenge­n met je gasten.” Om dezelfde reden kiezen klanten tegenwoord­ig sneller voor kant-en-klare producten, zoals voorverpak­te pastaslaat­jes. “Dan hoeven ze geen uren in de keuken te staan”, klinkt het bij Carrefour.

 ??  ??
 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? Winkelkete­ns bereiden zich nu al voor op het ideale barbecuewe­er van het Hemelvaart­weekend.
FOTO'S SVEN DILLEN Winkelkete­ns bereiden zich nu al voor op het ideale barbecuewe­er van het Hemelvaart­weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium