Het Belang van Limburg

CHECK Bruiswater drinken maakt je dik

-

Enkele onderzoeke­rs van de Birzeit-universite­it in Palestina beweren dat bruiswater een hormoon ‘wakker’ maakt, waardoor we geneigd zijn meer te eten. Het verband tussen frisdrankc­onsumptie en obesitas is gekend: hoe meer gesuikerde frisdrank iemand consumeert, hoe dikker hij of zij wordt. Andere studies tonen aan dat ook light frisdrank de honger aanscherpt en meer doet eten. Dat bracht onderzoeke­rs in Palestina op het idee dat het misschien niet de suiker is, maar wel de prik in de drankjes die meer doet eten. Als dat zo is, moet wat geldt voor caloriearm­e light frisdranke­n ook gelden voor bruiswater. Ze zetten een paar experiment­en op om dat te onderzoeke­n. Voor het eerste experiment gebruikten ze ratten: de diertjes kregen allemaal hetzelfde voedsel aangeboden, maar daarnaast kregen ze vier verschille­nde dranken: water zonder prik, gesuikerde frisdrank zonder prik, gesuikerde frisdrank met prik of light frisdrank met prik. Daarna werden ze uitgebreid onderzocht. De ratten die water zonder prik of frisdrank zonder prik hadden gekregen, wogen aan het einde van het experiment duidelijk minder dan de ratten die drank met prik hadden gedronken. De watergroep nam het minst toe in gewicht. Ratten die prikloze dranken dronken aten duidelijk minder. De onderzoeke­rs stelden vast dat de ratten die prikdrank, met of zonder calorieën, hadden gekregen, hogere concentrat­ies ghreline in het bloed hadden: dit is een hormoon dat de honger doet toenemen.

Aan het tweede experiment deden 20 mannelijke studenten mee: ze aten een licht ontbijt en kregen nadien één van de vier mogelijke drankjes (water zonder prik, gesuikerde frisdrank zonder prik, gesuikerde frisdrank met prik en light frisdrank met prik). Dat deden ze verschille­nde dagen en telkens kregen ze een ander drankje aangeboden, zodat alle deelnemers op het einde van het experiment alle drankjes hadden genuttigd. Bij hen werden iedere dag bloedstale­n genomen en daaruit bleek dat de ghrelineco­ncentratie (het ‘hongerhorm­oon’) het hoogst was na het drinken van prik. De onderzoeke­rs besluiten dat prik in drank de honger doet toenemen, waardoor we mogelijk meer gaan eten.

Hoe moeten we dit interprete­ren? De experiment­en werden goed opgezet. Het eerste, met ratten, laat niet toe conclusies te trekken voor de mens. Het tweede, bij studenten, laat niet toe te veralgemen­en naar de hele populatie. Bovendien werd in dit tweede experiment niet aangetoond dat er een gewichtsto­ename was, maar enkel dat de concentrat­ie ghreline in het bloed steeg na drinken van drank met prik. Of dit echt aanzet tot meer eten bij mensen, is niet bewezen. Eetgedrag wordt door zeer veel factoren beïnvloed: sociale, genetische, psychologi­sche, enzovoort. Hoe zwaar de factor ‘hongerhorm­oon’ doorweegt, is niet bekend, maar dat maakt de bevindinge­n

 ?? Foto L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt elke week met haar team wat waar en niet waar is.
Foto L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt elke week met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium