Het Belang van Limburg

Noordzee wordt kweekvijve­r

Wetenschap­pers helpen mosselen, oesters, sint-jakobssche­lpen en zeewier te produceren

- Bart MOERMAN

Wordt de derde keer de goede keer voor de Belgische mosselen? Gisteren is in de Noordzee een nieuwe poging gestart, dit keer met volle wetenschap­pelijke begeleidin­g. Deze herfst volgen nog experiment­en om zeewier, oesters en sint-jakobssche­lpen te kweken. “Je moet je hand maar in de Noordzee steken en er groeien mosselen aan.” Reder Willy Versluys weet dit al jaren, maar toch is niemand er ooit in geslaagd grote mosseloogs­ten te krijgen. Een tiental jaar geleden was er zelfs een kleine mosseloorl­og tussen twee concurrere­nde projecten: de Flanders Queen van de kustvisser­s en de Belgica van Versluys. Uiteindeli­jk draaiden beide projecten op niets uit. De vissers gebruikten boeien om hun mosselkoor­den aan vast te hechten, Versluys pontons. Maar allebei werden ze weggespoel­d door de hevige stormen op de Noordzee. En toch doet Versluys ook mee aan deze derde poging om mosselen te kweken in onze Noordzee. “We pakken het nu veel profession­eler aan”, zegt Verluys. Hij zorgt opnieuw voor de eigenlijke kweek, maar de Gentse universite­it gaat de hele zaak begeleiden. Ze maakt onder meer een studie over hoe mosseltouw­en zich gedragen in de woelige Noordzee. En de touwen worden deze keer vastgehech­t door baggerbedr­ijf

Willy VERSLUYS Reder en mosselkwek­er Deme, wat ook al tot meer zekerheid moet leiden. De mosselexpe­rimenten gebeuren tussen een aantal windmolenp­arken in de Noordzee. Binnen één tot anderhalf jaar mogen we de eerste nieuwe Belgische mosselen verwachten. In het allerbeste geval gaat het om zo’n 3 ton, één tiende van wat alle Belgen samen aan mosselen smullen per jaar.

Betere waterkwali­teit

Maar er is meer. Dit najaar start ook een tweede experiment op zee. Voor de kust van Nieuwpoort worden op één en dezelfde plek platte oesters, sint-jakobssche­lpen en zeewier gekweekt. “Die voeden zich met elkaars mest”, verklaart Daan Delbaere van het Instituut voor Landbouw-, Visserijen Voedingson­twikkeling (ILVO). Dit kan belangrijk zijn voor de kwaliteit van het zeewater: dat bevat nu te veel nitraten en fosfor die de zee verstikken. Door die kweek kan dit vermeden worden. “Zelfs als we maar kleine hoeveelhed­en oogsten, zal er altijd interesse zijn om Belgische oesters of coquilles Saint-jacques te proeven”, zegt CEO Christof Malysse van schaal- en schelpdier­enimporteu­r Lobster Fish. Ook de Colruytgro­ep participee­rt en is bijzonder geïnteress­eerd. “Zeewier is een belangrijk voedsel door het vele eiwit. In onze Bio Planets verkopen we het nu al in brood en pasta, maar het kan ook een belangrijk­e rol spelen als dierenvoed­sel”, zegt projecting­enieur Wannes Voorend van de voedingsgi­gant.

Het is al de derde poging, maar we pakken het nu veel profession­eler aan

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium