Het Belang van Limburg

Helft personeel Langerlo terug aan de bak

- Guido CLOOSTERMA­NS

Ruim een maand nadat de elektricit­eitscentra­le van Langerlo failliet werd verklaard, heeft nagenoeg de helft van de 100 werknemers ander werk of tenminste uitzicht op ander werk. Dat blijkt uit cijfers van de tewerkstel­lingscel. De grootste groep is of kan aan de slag in de energiesec­tor.

GENK -

Op 19 april werd de energiecen­trale van Langerlo failliet verklaard. Er zat niets anders meer op nadat was gebleken dat de nieuwe eigenaar – de Estse groep Granuul Invest – nooit de deadline zou halen die was overeengek­omen met de Vlaamse overheid. In dat geval kwamen namelijk de subsidies te vervallen, en bijgevolg trokken ook de investeerd­ers zich terug. Sindsdien is het stil rond de centrale. Na het faillissem­ent werd een curator aangesteld en werd een tewerkstel­lingscel opgericht voor de ruim 100 werknemers die na het faillissem­ent werden ontslagen. Uit recente cijfers van die tewerkstel­lingscel blijkt dat 45 werknemers van de centrale inmiddels een nieuwe job hebben of tenminste uitzicht hebben op een nieuwe job in de energiesec­tor. “Het gaat onder meer over een aantal mensen die uitzicht hebben op een job bij de uitbater van de kerncentra­le van Doel en waarvoor momenteel een veiligheid­sscreening loopt”, zegt vakbondsse­cretaris Roger Peeters van het ACV. Een aantal werknemers blijft bovendien

Gert MERTENS Oud-werknemer Langerlo aan het werk op de site, zodat er voortduren­d kan gezorgd worden voor toezicht. Inmiddels blijkt ook dat er nog steeds interesse is in een mogelijke overname van de centrale, hetzij in het project zoals dat tot dusver gepland was, hetzij in de overname van de twee gasturbine­s bij wijze van flexibele energievoo­rziening, hetzij in de ontmanteli­ng van de centrale, want daar is allicht ook geld mee te verdienen.

Schuldvord­ering

Enkele werknemers konden ook aan de slag buiten de energiesec­tor. Eén van hen is Gert Mertens, die bij Nike in Ham aan het werk kon. “Ik heb niet gewacht met solliciter­en tot het faillissem­ent”, vertelt hij. “De centrale was uiteindeli­jk al drie jaar failliet aan het gaan.”

Over het faillissem­ent zelf is Gert nog altijd niet te spreken. “Ze hebben ons als een hond op straat gezet, zonder sociaal plan, zonder deftige vergoeding. Gelukkig hebben heel wat werknemers van Langerlo vrij vlot ander werk gevonden. Tenminste de jongeren, want voor de oudere collega’s gaat het allemaal heel wat moeilijker.” De ontslagen werknemers hebben inmiddels ook hun schuldvord­ering ingediend. Dat gebeurde op basis van het vorige sociaal plan zoals dat destijds met E.ON werd onderhande­ld. Of de werknemers op meer recht zullen hebben dan het plafond van 25.000 euro bruto zoals voorzien in het kader van het sluitingsf­onds, zal blijken na 6 juni. Dan heeft de curator een zicht op de schuldvord­eringen. Ook het stadsbestu­ur van Genk zat niet stil. Zo ging er vanuit de stad een brief naar Uniper, in de vorm van E.ON ooit eigenaar van de centrale. “We hebben hen gewezen op hun verplichti­ngen ten opzichte van hun voormalige personeel”, aldus burgemeest­er Wim Dries. “Zij wijzen hun verantwoor­delijkheid af, maar hebben wel een gesprek toegezegd.”

Jongere werknemers hebben vlot ander werk gevonden, voor oudere collega’s gaat het veel moeilijker

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? 100 mensen verloren hun baan door het faillissem­ent van de elektricit­eitscentra­le van Langerlo.
FOTO BART DEWAELE 100 mensen verloren hun baan door het faillissem­ent van de elektricit­eitscentra­le van Langerlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium