Het Belang van Limburg

Diefstal voor en tijdens brand in frituur Boem Patat

Politie voert onderzoek naar verdachte omstandigh­eden

- Toon ROYACKERS

Het Parket Limburg onderzoekt een verdachte brand in frituur Boem Patat. In de zaak langs de Herebaan Oost in HouthalenH­elchteren ontstond gisterocht­end omstreeks 5.55 uur brand. Even later werd duidelijk dat de deur eerder geforceerd werd en dat de kassa gestolen was. Zelfs tijdens de bluswerken sloegen dieven nog toe. Het waren de bewoners en eigenaars net naast de frituur die gisterocht­end wakker werden door een brandlucht. “Toen we buiten gingen kijken wat er aan de hand was, zagen we al een grote rookontwik­keling”, zeggen Ronny Hilven en zijn echtgenote.

Zij sloegen meteen alarm bij de hulpdienst­en. Brandweerp­ost Helchteren was na enkele minuten ter plaatse, kort nadien gevolgd door de manschappe­n van hoofdpost Genk. “We konden op dat moment al spreken van een uitslaande brand”, zegt majoor Bart Aerts. “Desondanks konden we meteen de frituur binnendrin­gen. We kregen de vlammen snel onder controle. We hebben ook alles gedaan om een overslag van de brand naar het woonhuis te voorkomen. Daar is helaas wel wat rookschade. De brand zelf bleef wel beperkt tot de frituur, waar de schade dan weer erg groot is. De precieze oorzaak is voor ons niet

meteen duidelijk.”

Kassa weg

Later bleek tijdens het onderzoek wel dat de toegangsde­ur van de frituur geforceerd was. Dat was niet gebeurd door de brandweer, maar wel door onbekenden net voor de brand. Al snel werd ook duidelijk dat de kassa van de zaak gestolen was. En heel straf: de bain-mariepanne­n die de brandweer naar buiten had gebracht tijdens het blussen, bleken even later ook gestolen te zijn. Iemand moet ze dus nog meegenomen hebben, terwijl de bluswerken ’s ochtends volop bezig waren.

Het Parket Limburg stuurde gisteren een branddesku­ndige ter plaatse voor een onderzoek. De nieuwe ‘frietchine­zen’ die de zaak sinds enkele maanden uitbaten, kwamen gisteren aangeslage­n poolshoogt­e nemen. Wat er met de zaak gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De bekende frituur Boem Patat werd in het verleden nog uitgebaat als Frituur Euro door de eigenaar zelf, maar werd nadien verhuurd aan verschille­nde uitbaters.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Het gerechteli­jk labo kwam ter plaatse om de brand en de inbraak te onderzoeke­n.
FOTO TOON ROYACKERS Het gerechteli­jk labo kwam ter plaatse om de brand en de inbraak te onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium