Het Belang van Limburg

Wapensmokk­el via ‘darknet’

Tot 5 jaar cel geëist voor vader, zoon en twee handlanger­s

- Shauni DEFERM

Een 18-jarige uit Dilsen-Stokkem, zijn vader en twee handlanger­s moesten zich gisteren voor de correction­ele rechtbank van Tongeren verantwoor­den voor handel in wapens. Via het ‘darknet’ zocht de tiener naar kopers en verkopers. Uiteindeli­jk werden ze ontmaskerd door undercover­agenten. Al sinds zijn zestiende vond de 18jarige zijn weg naar het darknet, een verborgen stuk van het internet met illegale websites. In december 2016 kreeg de politie informatie doorgespee­ld waaruit bleek dat de jongeman actief op zoek was naar een groot aantal Glocks, een soort pistool. Onder een pseudoniem zocht hij contacten met kopers en verkopers. Ondertusse­n probeerden undercover­agenten in het wereldje binnen te dringen. Al snel kwamen ze met de tiener in contact, zogezegd als geïnteress­eerde leverancie­rs van de wapens.

McDonald’s

De tiener sprak meermaals af met de twee agenten, handelde over de prijs - tot 1.500 euro per wapen - en hij wilde zo snel mogelijk een deal. In totaal zou hij per transactie tien wapens kopen. Ook zijn interesse voor kalasjniko­vs stak hij niet onder stoelen of banken. Uiteindeli­jk werd er op 21 december afgesproke­n aan de parking van McDonald’s in Bilzen. Twee handlanger­s moesten het vuile werk opknappen en de transactie tot een goed einde brengen. “Aangesprok­en door een wildvreemd­e op straat” en “ik had toevallig zin in een hamburger”, hielden de twee vol bij hun verhoor. De mannen werden tijdens de deal ingerekend, terwijl de 18-jarige in Nederland op hetzelfde moment in de boeien geslagen werd. Zijn vader, die volgens de procureur de meeste verantwoor­delijkheid droeg door iedereen aan te sturen, kon ontkomen.

Veel belang

“Volgens zijn advocaat is de tiener een sukkeltje, een verkenner”, aldus de procureur. “Maar dat is niet het geval. Hij zit al vanaf zijn zestiende op het ‘darknet’, waar je huurmoorde­naars en kinderporn­o terugvindt. Een stuk internet waar criminelen hun valse identiteit- en telefoonka­arten kopen. Hij heeft via die weg zelf 269 aankopen gedaan.”

De federale procureur hecht veel belang aan dit dossier. “Wapenhande­l werd in het verleden vaak verwaarloo­sd. Nu is het een booming business. Vooral na de aanslagen verdient wapenhande­l de nodige aandacht.”

Voor de jongeman vraagt de procureur vier jaar met een jaar uitstel. Zijn vader riskeert vijf jaar. De handlanger­s moeten vrezen voor twee en vier jaar gevangenis­straf.

De advocaten vragen werkstraff­en of straffen met uitstel. Voor een handlanger wordt de vrijspraak gevraagd. “Hij was niet meer dan de verkeerde persoon op de verkeerde plaats.” Vonnis volgt op 19 juni.

Volgens zijn advocaat is de tiener een sukkeltje, een verkenner. Maar dat is niet het geval Procureur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium