Het Belang van Limburg

Nicky Hayden bezwijkt aan verwonding­en

-

Nicky Hayden, wereldkamp­ioen MotoGP in 2006, is niet meer. De 35-jarige Amerikaan bezweek gisteren aan de gevolgen van een aanrijding tijdens een fietstocht, afgelopen woensdag nabij Rimini. Hayden werd vorige week al eens dood verklaard op het internet, maar nu heeft het ziekenhuis het overlijden bevestigd. Wéér een sportman dood, wéér na een aanrijding op de fiets. Eerst was er de Italiaanse wielrenner Michele Scarponi, nu Nicky Hayden. Tussendoor werd ook Tourwinnaa­r Chris Froome van de sokken gereden, maar hij kwam er zonder kleerscheu­ren vanaf. Hayden werd woensdag aangereden, volgens de Italiaanse pers nadat hij een stopsignaa­l had genegeerd bij het oversteken. Mogelijk was hij afgeleid door zijn iPod. Met zware verwonding­en aan hoofd en borst werd hij overgebrac­ht naar een ziekenhuis in Cesena. Maar hij was nooit stabiel genoeg voor een schedelope­ratie om de druk van een hersenoede­em weg te nemen. Hij ontwaakte niet meer uit zijn coma.

Nummer 69

Hayden werd geboren tussen de motoren, want zowel vader Earl als moeder Rose racete op dirt tracks. Hij was 3 toen hij voor het eerst op een motor zat en 5 toen hij thuis racete tegen zijn oudere broers. Zijn vaste nummer 69 had hij overgenome­n van zijn vader. Die had het gekozen omdat het nog altijd leesbaar was als hij weer eens onderstebo­ven lag. De doorbraak kwam er in 2002 met een Amerikaans­e titel en een zege in de Daytona 200. Hij werd meteen voor de leeuwen gegooid in de MotoGP als teammaat van Valentino Rossi bij Honda, later van Sete Gibernau, Max Biaggi en Dani Pedrosa. In 2005 won hij zijn eerste GP, thuis in Laguna Seca, en hét hoogtepunt volgde in 2006, toen The Kentucky Kid Valentino Rossi klopte voor de wereldtite­l. De switch naar 800cc-machines lag hem niet en zijn laatste opflakkeri­ngen kwamen bij Ducati. Tegen Casey Stoner moest hij het nog afleggen, maar met een onhandelba­re machine deed hij in 2011 en 2012 vaak beter dan teammaat en vriend Rossi. Sinds vorig jaar kwam Hayden voor Honda uit in het WK Superbike, waar hij één zege liet noteren in Maleisië. In 2016 reed hij ook nog twee GP’s als invaller voor de geblesseer­de Jack Miller en Dani Pedrosa. In Aragon was dat voor het Belgische Marc VDS-team. Hij reed in totaal 217 GP’s en won er drie.

Het fietsongel­uk gebeurde dag op dag een jaar nadat hij zich in Venetië had verloofd met Jackie Marin, een ster uit een Amerikaans­e reality soap.

 ?? FOTO AP ?? Nicky Hayden, wereldkamp­ioen in 2006.
FOTO AP Nicky Hayden, wereldkamp­ioen in 2006.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium