Het Belang van Limburg

Eerste intercultu­rele bemiddelaa­rs kwarteeuw bij Sint-Jan

- Chris NELIS

Als nationale primeur nam het toenmalig Sint-Janszieken­huis van Genk - nu onderdeel van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) - een kwarteeuw geleden de eerste intercultu­rele bemiddelaa­r (ICB) in dienst. Ayse Yildiz kreeg de opdracht om tussen arts en patiënt de gevoelighe­den te bufferen. Inmiddels zijn er al zes ICB’s in het ZOL aan de slag. Zij staan bovendien, al dan niet via een live internetve­rbinding, ook ziekenhuiz­en in andere provincies bij. “En of er in die 25 jaar wat veranderd is”, zeggen de ICB’s in koor. Het is aan de vrolijkhei­d, de lichaamsho­uding en de passie waarmee ze hun ervaring vertellen te zien en te horen dat ze dit werk graag doen. Tina Costerella (59) 24 jaar in dienst, Ayse Yildiz (58) 25 jaar in dienst en Mosé Piazza (36) 13 jaar in dienst, zijn ervan overtuigd dat niet iedereen hiervoor is weggelegd. “Je moet je kunnen inleven. Maar je moet ook alles voor je naar huis gaat weer van je afzetten, hoe moeilijk dat soms ook is”, zegt Tina. “Eén van de eerste gebeurteni­ssen waarmee ik geconfront­eerd werd, was de aanrijding van een kindje van drie jaar. De familie komt aan op de spoeddiens­t en ik moest er in het midden van de nacht onmiddelli­jk naar toe. Mijn taak was die familie begeleiden en kalmeren. Die mensen waren in pure paniek. Ze wilden weten wat er met hun kindje aan de hand was. Maar ik moest mij profession­eel gedragen en mocht of kon geen medische informatie doorgeven op dat moment. Dan voel je je toch wel heel klein. Uiteindeli­jk heeft dat kindje het niet overleefd...”

Voortrekke­rsrol

Mosé weet nog dat hij in zijn eerste jaar als intercultu­reel bemiddelaa­r een gesprek had met een vrouw. “Een heel normaal gesprek”, zegt hij. “Een dag later

Tina COSTERELLA Intercultu­reel bemiddelaa­r kreeg ik voor het eerst de opdracht om iemand klaar te maken voor het opbaren in het mortuarium. Ik haal het lijk uit de frigo en dan ligt daar de vrouw waarmee ik dat gesprek had. Dat is toch wel pakkend.”

Ayse weet dat Genk een voortrekke­rsrol heeft gespeeld en nog steeds speelt op vlak van intercultu­rele bemiddelin­g in ziekenhuiz­en. “Sint-Jan was trouwens het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat een gebedsplaa­ts voor moslims had”, zegt Ayse. “Inmiddels zijn heel wat andere ziekenhuiz­en gevolgd. Ook op andere vlakken is er een enorme evolutie geweest. Niet alleen in de manier van aanpak - het gaat er nu allemaal veel profession­eler aan toe - maar vooral ook in de samenstell­ing van de bevolking. Toen wij begonnen, waren het vooral Italianen Turken en Marokkanen die een beroep op ons deden. Nu komen hier vluchtelin­gen uit veel landen en moeten we tolken zoeken voor Farsi, Dari en talen uit Oost-Europa en Azië.”

Al is niet alles wat het op het eerste gezicht lijk. “We hebben hier eens een Chinees uit Italië over de vloer gehad”, gaat Mosé verder. “Die sprak beter Italiaans dan wij.” Volgens Tina doen niet alleen patiënten met een niet-Belgische

Mosé PIAZZA Intercultu­reel bemiddelaa­r achtergron­d een beroep op de intercultu­rele bemiddelaa­rs. “Ook Belgen doen dat”, zegt ze. “Nierpatiën­ten bijvoorbee­ld, als ze op vakantie naar Italië of Turkije gaan. Wij moeten voor hen optreden in ziekenhuiz­en waar ze tijdens hun vakantie aan de dialyse moeten.”

De intercultu­rele bemiddelaa­rs van Genk staan ook in voor de opleiding van hulpverlen­ers. “Om ze beter te leren omgaan met culturele gevoelighe­den”, gaat Mosé verder. “We vormen trouwens met al onze bemiddelaa­rs en die van andere ziekenhuiz­en een permanenti­edienst in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat we op geregelde tijdstippe­n ziekenhuiz­en in heel het land bijstaan bij bemiddelin­gen. Via een soort videoconfe­rentie zijn we dan ook zichtbaar aanwezig bij een gesprek tussen de arts of andere hulpverlen­er en de patiënt, ergens aan de andere kant van het land.”

Ook Belgen doen een beroep op ons. Bijvoorbee­ld als ze op vakantie zijn in het buitenland Een vrouw waarmee ik een goed gesprek had, moest ik een dag later opbaren in het mortuarium. Pakkend

Hart uitstorten

Dat ze dit werk volhouden, hebben ze naar eigen zeggen aan elkaar te danken. “We kunnen alleen ons hart bij elkaar uitstorten”, zegt Mosé. “Omdat alleen wij elkaar begrijpen. En dat is misschien wel één van de belangrijk­ste aspecten van ons werk.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Tina Costerella, Mosé Piazza en Ayse Yildiz: “Gelukkig kunnen we op moeilijke momenten terugvalle­n op elkaar, omdat alleen wij elkaar begrijpen.”
FOTO CHRIS NELIS Tina Costerella, Mosé Piazza en Ayse Yildiz: “Gelukkig kunnen we op moeilijke momenten terugvalle­n op elkaar, omdat alleen wij elkaar begrijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium