Het Belang van Limburg

Geen debat over volgend Turks referendum

-

Turks referendum: N-VA wou op de gemeentera­ad graag debatteren over het aankomende Turkse referendum over de doodstraf. De partij had daarvoor ook een extra agendapunt ingediend. Maar het punt werd op vraag van schepen Peter Tielens (NHZ) meteen geschrapt. “Want dit heeft niets met onze gemeenteli­jke bevoegdhed­en te maken.” Oppositiep­artij CD&V-plus vond dat bij monde van Sonja Claes ondemocrat­isch. “We vragen ons ook af of dit gemeenteli­jke materie is, maar een debat moet toch kunnen?” N-VA zelf vermoedt dat de meerderhei­d in een 'wurggreep' gehouden wordt door de Turkse schepenen. “We vrezen nochtans voor de openbare orde en de veiligheid.” De meerderhei­d vindt dan weer dat N-VA vooral olie op het vuur wil gieten. Meerderhei­d tegen oppositie werd het punt weggestemd.

Investerin­gen: De gemeente had vorig jaar 5.603.958 euro op overschot. “Logisch, er gebeurt ook niet veel”, aldus oppositier­aadslid Annette Palmers ( CD&V Plus). Robin Stroobants (N-VA) herinnerde er aan dat het bestuur in het begin van deze legislatuu­r fors bezuinigd had. “Als we zo veel over hebben, is dan het niet tijd om iets terug te geven aan de mensen?” Schepen van Financiën Peter Tielens (NHZ) herinnerde er aan dat veel investerin­gen voorzien worden, zoals de bouw van een nieuwe school voor Beekbeemde­n. Maar je realiseert dat niet op één jaar. We voorzien wel al de budgetten. We zullen in verhouding meer realiseren dan in de vorige legislatur­en.”

Bovy: Marc Swevers (Open Vld) vroeg een masterplan voor Bovy. “We willen plannen die breed gedragen worden in de buurt, en een florerende horeca. Daarvoor moeten we op zoek gaan naar een echte publiekstr­ekker.” Sonja Claes (CD&V-plus) vond dat vreemd. “Je hebt tien jaar de kans gehad, zeker toen je zes jaar lang schepen was. Waarom heb je toen niets gedaan?” Swevers herinnerde eraan dat het domein in 2004 al in erfpacht gegeven was, en dat hij geprobeerd had er al die tijd het beste van te maken. Als enige stemde hij voor een nieuw masterplan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium