Het Belang van Limburg

Feestjaar opent met expo over bloedende hostie

- Dirk JACOBS

Viversel, 25 juli 1317. De kapelaan van Viversel bezoekt een man op zijn sterfbed. Een ogenblik verliest hij de gewijde hostie uit het oog. Een omstander raakt de hostie aan, die daardoor spontaan begint te bloeden. Het startpunt van een geschieden­is van zeven eeuwen ‘bloedende hostie’. Onder de noemer ‘Mirakel en Monstrans’ bundelen verschille­nde organisati­es in Hasselt, Heusden-Zolder en Lummen de krachten een gevarieerd activiteit­enprogramm­a, met expo’s, een fietstocht, mirakelspe­len, activiteit­en, lezingen, publicatie­s en processies.

Topstukken

De kern van het mirakel, de hostie zelf, vindt u vandaag in de SintQuinti­nuskathedr­aal, waar hij soms aan het publiek getoond wordt. De gouden torenmonst­rans waarin de hostie eeuwenlang bewaard werd, vormt het uitgangspu­nt van een expo in Het Stadsmus, waar het verhaal vanuit verschille­nde perspectie­ven wordt benaderd. Twee voorwerpen springen erbovenuit: de torenmonst­rans, waarin de zusters in Herkenrode de hostie in 1317 veiligstel­den, en de aflaatbrie­f van Herkenrode, waarop de monstrans en de processie afgebeeld staan. Beide voorwerpen zijn door de Vlaamse overheid op de Topstukken­lijst geplaatst. Deze voorwerpen mogen Vlaanderen niet verlaten omwille van hun grote cultuurhis­torische betekenis. “De monstrans bestond al voordat de hostie begon te bloeden. Onderzoek wees uit dat het de oudst bekende monstrans ter wereld is. In de Provincial­e Bibliothee­k Limburg kan u tijdens de openingsur­en een reproducti­e van de aflaatbrie­f van Herkenrode bekijken.

Fietstocht

De traditie rond de hostie was eeuwenlang een inspiratie­bron voor prachtige kunstwerke­n, wandtapijt­en, schilderij­en, religieuze objecten, verhalen en mirakelspe­len. Wie wil proeven van die grote variatie, kan een fietstocht doen die langs Viversel, Lummen, Abdijsite Herkenrode en Hasselt passeert. Op alle locaties die verband houden met de verering van de hostie, lees je meer achtergron­dinformati­e. Op zondag 11 juni vinden op de verschille­nde locaties ook nog extra activiteit­en plaats. De fietstocht is een samenwerki­ng tussen de gemeentes HeusdenZol­der, Lummen en Hasselt en geeft weer hoe de uitstralin­g van de hostie doorheen de eeuwen op veel plaatsen sporen heeft nagelaten.

Processies en openluchts­pel

Daarnaast organiseer­t het parochiale comité van Viversel op 15 augustus al voor de 40ste keer een processie die vertrekt aan de SintQuirin­uskerk van Viversel richting Sacraments­kapel – centraal op Circuit Zolder – waar de eucharisti­e opgedragen wordt. In de processie worden de mirakelen van 1317 uitgebeeld. Op 1 augustus 1317 werd de hostie naar Herkenrode gebracht en om dat te vieren brengen meer dan 200 spelers en figuranten in augustus het verhaal van de bloedende hostie tot leven in een sfeervol openluchts­pel. Ook op Abdijsite Herkenrode en in Hasselt zullen er Sacraments­processies gehouden worden. De broedersch­ap van het Heilig Sacrament van Mirakel organiseer­t daarnaast een symposium en een 40-urige aanbidding van het Sacrament van Mirakel, in de Virga Jessebasil­iek. Het Sacrament van Mirakel zal op 25 juli uitgestald worden in de Sint-Quintinusk­athedraal.

Sprekende klok

In de kathedraal is er ook een fototentoo­nstelling en werd de bloemenver­siering geïnspiree­rd op het verhaal van de bloedende hostie. Een ‘sprekende klok’, die in de beiaard hangt, vertelt haar eigen mirakel. De Provincial­e Bibliothee­k Limburg brengt devotie in Limburg in beeld met objecten uit de eigen erfgoedcol­lectie. Kunstgaler­ij De Mijlpaal brengt met de expo ‘Celibatair­e diva’s’ actuele kunstenaar­s samen, die op de snijlijn tussen het spirituele en het wereldlijk­e werken. Tot slot zijn er twee diepgaande publicatie­s over 700 jaar mirakel en monstrans.

hetstadsmu­s.be

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? An Delbeke en Tony Waegeman van het Stadsmus bij het topstuk: de monstrans.
FOTO SVEN DILLEN An Delbeke en Tony Waegeman van het Stadsmus bij het topstuk: de monstrans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium