Het Belang van Limburg

“Deze strijd is mijn levensmiss­ie”

Al Gore herhaalt zijn waarschuwi­ng aan de wereld in Cannes

- Chris CRAPS

Elf jaar geleden bracht Al Gore, ooit vicepresid­ent van de VS onder Clinton, zijn ecologisch­e documentai­re ‘An Inconvenie­nt Truth’ in de zalen. Zijn ‘onheilsboo­dschap’ kreeg wereldwijd weerklank. Maar grote veranderin­gen bleven uit. Gore vond een vervolg dan ook noodzakeli­jk. Vandaar dat hij in Cannes ‘An Inconvenie­nt Sequel’ kwam voorstelle­n. “We hebben de oplossing in handen, maar we staan heel dicht bij de vertelde Gore in Cannes.

CANNES -

point of no return”,

Sinds Al Gore in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2000 het onderspit moest delven voor George Bush, is hij op podia gaan staan om de wereld te waarschuwe­n voor de opwarming van de aarde. Met ‘An Inconvenie­nt Truth’ (2006), de film van zijn road show, probeerde Gore een nog groter publiek te bereiken. En het was nodig, zei hij toen, want het was vijf voor twaalf. Ondertusse­n zijn we 11 jaar verder en hebben we volgens Gore bijna het kantelpunt bereikt. Hij hoopt met zijn nieuwe film ‘An Inconvenie­nt Sequel: Truth to Power’ de strijd tegen de klimaatver­andering nieuw leven in te blazen. De film volgt vooral de activiteit­en van Gore van 2006 tot aan de klimaatcon­ferentie van Parijs in 2015 en toont hoe de klimaatver­andering in de laatste tien jaar heeft toegeslage­n via overstromi­ngen, stormen en hittegolve­n.

Je zou verwachten dat Gore het ook zou hebben over Trump. Maar de huidige president van de VS wordt amper vermeld in de film en ook in Cannes hield Gore zich wat op de vlakte wat betreft de pogingen van Trump om de milieubewe­gingen monddood te maken. In het licht van die situatie is het enorme optimisme van de ex-vicepresid­ent ietwat vreemd. “Niemand kan de milieubewe­ging stoppen. Ook Trump niet”, declameerd­e Gore. “Grote staten zoals California en New York maken nu sneller vooruitgan­g dan onder het bewind van Obama. Grote bedrijven schakelen voor 100 procent over naar hernieuwba­re energie. Een van de meest conservati­eve staten in de VS heeft gekozen voor groene energie. Niet omwille van de klimaatdis­cussie, maar omdat het economisch rendabel is. We zijn goed bezig, maar het moet nu vooral veel sneller gaan. Wat Trump betreft: de rechtbanke­n hebben hem gedeelteli­jk tegengehou­den en het congres heeft geweigerd om te reageren op andere punten van zijn agenda. Wat hij ook doet, het Amerikaans­e volk zal blijven vooruitgan­g maken.” Gore denkt zelfs dat Trump ons wel eens zou kunnen verrassen. “Ik weet uiteraard niet wat Trump uiteindeli­jk zal doen. Maar ik denk dat er een kans bestaat dat hij niet uit het akkoord van Parijs zal stappen. Volgens mij bestaat die kans echt.”

Hoopvolle film

Al GORE Filmmaker Gore mag in Cannes dan wel hoopvol klinken, in de film zie je ook scènes waarin hij zijn frustratie uit. Had hij ooit momenten dat hij er de brui aan wilde geven? “Neen, er zijn nooit zo’n momenten geweest. Deze strijd is de missie van mijn leven geworden, hoewel ik dat vroeger nooit zou geloofd hebben. Er zijn wel momenten waarin er een strijd bestaat tussen hoop en wanhoop. Maar hoop heeft altijd gewonnen. Daarom is deze sequel een hoopvolle film geworden. De belangrijk­ste boodschap van deze film is dat we de oplossing in handen hebben. Zoals Nelson Mandela zaliger ooit zei: ‘Iets is altijd onmogelijk, tot het gedaan wordt.’ Dat slaat ook op onze strijd. We staan heel dicht bij de point of no return, maar we gaan die strijd toch winnen.” Aan een plan B, een andere planeet zoeken zoals de pessimiste­n voorstelle­n, wil Gore niet denken. “We konden niet eens New Orleans evacueren na de grote orkaan. Met zoveel mensen op aarde denk ik niet dat we straks naar Mars verhuizen. Let op, ik ben een grote fan van het exploreren van de ruimte. Maar ik ga toch een beetje steigeren als een fantast voorstelt om eenvoudigw­eg een andere planeet te zoeken wanneer we de onze om zeep geholpen hebben. De aarde is onze thuis. We moet ze koste wat kost beschermen.”

De aarde is onze thuis. We moeten ze koste wat het kost beschermen

 ?? FOTO AFP ?? Al Gore met zijn partner Elizabeth Keadle. “Niemand kan de milieubewe­ging stoppen, ook Trump niet.”
FOTO AFP Al Gore met zijn partner Elizabeth Keadle. “Niemand kan de milieubewe­ging stoppen, ook Trump niet.”
 ?? FOTO HBVL ?? Al Gore reist in ‘An Inconvenie­nt Sequel’ de wereld rond om de problemen die klimaatsve­randering veroorzaak­t met eigen ogen te zien.
FOTO HBVL Al Gore reist in ‘An Inconvenie­nt Sequel’ de wereld rond om de problemen die klimaatsve­randering veroorzaak­t met eigen ogen te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium