Het Belang van Limburg

Illegalen kruipen in koffer van FlixBussen

Illegalen reizen mee als verstekeli­ng op FlixBussen richting Londen

- Ruben STEEGEN

BRUSSEL - Vluchtelin­gen ondernemen sinds kort bijna dagelijks pogingen om via de bagageruim­te van bussen die in Brussel vertrekken het Verenigd Koninkrijk te bereiken. “Vorige week heb ik zelfs een man betrapt die zich in een reistas had verstopt”, getuigt een Limburgse chauffeur van FlixBus. De populaire busmaatsch­appij denkt er nu over om camera’s in de laadruimte van de bussen te installere­n.

BRUSSEL - Illegale vluchtelin­gen ondernemen sinds kort bijna dagelijks pogingen om via de bagageruim­te van bussen die in Brussel vertrekken het Verenigd Koninkrijk te bereiken. “De laatste weken betrappen we soms meerdere verstekeli­ngen per dag”, vertelt een Limburgse chauffeur van FlixBus, dat elke dag verschille­nde verbinding­en richting Londen verzorgt. “Die jongemanne­n hangen rond aan de opstapplaa­ts in Brussel-Noord en kruipen op een onbewaakt moment in de bagageruim­te van de bus. Laatst heb ik er zelfs eentje uit een reistas gehaald.” Dat vluchtelin­gen er alles voor over hebben om het Verenigd Koninkrijk te bereiken, is niet nieuw. In Calais speelden illegalen jarenlang een kat-en-muisspelle­tje met truckers in de hoop om ongemerkt mee te kunnen rijden richting Engeland, het beloofde land voor tienduizen­den migranten. “Na de ontruiming van het tentenkamp in Calais eind vorig jaar zijn die mensen over heel Europa uitgezworv­en”, weet een Limburgse buschauffe­ur van FlixBus, dat goedkope busreizen aanbiedt en via de Lommelse onderaanne­mer Staf-Cars heel wat Limburgse chauffeurs in dienst heeft.

“In plaats van vrachtwage­ns lijken de vluchtelin­gen sinds kort hun pijlen op onze bussen te richten”, weet de chauffeur, die liever anoniem blijft. “Enkele weken geleden hebben ze de opstapplaa­ts aan het station Brussel-Noord ontdekt, waar dagelijks verschille­nde bussen naar Londen vertrekken. De mannen, voornameli­jk Noord-Afrikanen en Syriërs, hangen rond in groepjes en kiezen er de verbinding­en richting Engeland uit om als verstekeli­ng mee te reizen. Het probleem beperkt zich overigens niet tot FlixBus, dit treft elke busmaatsch­appij.”

Arm uit tas

De afgelopen twee weken werden aan Brussel-Noord haast dagelijks illegale passagiers betrapt. “Die kerels zijn bijzonder gewiekst. Terwijl je aan de rechterkan­t de bagage van de passagiers inlaadt, kruipen ze aan de linkerkant de laadruimte in en verstoppen ze zich tussen de bagage. Vorige week had eentje zich zelfs in een grote reistas verstopt. Hij werd geholpen door die vier kompanen die de tas in het laadruim hadden gezet. Gelukkig zag ik er nog net een arm uitsteken. De politie bellen? Dat heeft weinig zin. Eenmaal betrapt zetten ze het meteen op een lopen.” Hoewel de chauffeurs hun bagageruim­te zo goed mogelijk in de gaten houden, gebeurt het regelmatig dat een vluchtelin­g ongemerkt kan meeliften. “We reizen via de kanaaltunn­el, op de trein. Vlak daarvoor krijgen we controle van de Franse én de Britse douane, maar zelfs die hebben niet de tijd om het hele bagageruim te scannen. Meestal wordt de verstekeli­ng pas bij aankomst in Londen betrapt. En dan beginnen de problemen. De Britse politie behandelt ons op zo’n moment als mensensmok­kelaars.”

Zes uur ondervraag­d

Begin deze week werd de Limburgse chauffeur zes uur vastgehoud­en voor ondervragi­ng. “Mijn gsm ben ik nog altijd kwijt. Die gaan ze uitlezen om te controlere­n of ik geen contacten met smokkelaar­s heb. Waanzin, en ik ben lang niet de enige chauffeur die dit heeft meegemaakt.” Door zijn verhaal bekend te maken, hoopt de man dat er actie wordt ondernomen. “Dit moet stoppen, want deze situatie is voor niemand meer veilig: niet voor de buschauffe­urs, niet voor de passagiers en zeker niet voor de verstekeli­ngen. Je mag er niet aan denken dat er eentje klem komt te zitten en sterft in het bagageruim. Of dat ze nóg wanhopiger worden en zich onder de bus of achter het motorblok proberen te verstoppen. Welke oplossing er moet komen? Extra politie aan de halte zou een eerste stap in de goede richting zijn. Want één of twee chauffeurs zijn te weinig om een hele bus in de gaten te houden. Mijn baas heeft aangeraden om het digitale bordje waarop eindbestem­ming Londen staat uit te zetten als ik Brussel binnenrij, maar dat helpt niet. Die mannen halen de bussen naar de Britse hoofdstad er blindeling­s uit. ”

Gelukkig zag ik nog net een arm uit de reistas steken

Limburgse FlixBus-chauffeur

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? De afgelopen twee weken werden aan de opstapplaa­ts van FlixBus bij Brussel-Noord haast dagelijks illegale passagiers betrapt.
FOTO GUY PUTTEMANS De afgelopen twee weken werden aan de opstapplaa­ts van FlixBus bij Brussel-Noord haast dagelijks illegale passagiers betrapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium