Het Belang van Limburg

Spelling van het lot

Het Groot Dictee der Nederlands­e Taal verdwijnt

-

De hoogmis voor spellingfe­tisjisten – het laborieuze Groot Dictee der Nederlands­e Taal – wordt haast zeker afgevoerd. Te oubollig en er kijkt nog amper iemand, oordeelt de Nederlands­e openbare omroep, die het dictee samen met de VRT uitzond. Een verrassing is het niet, zegt de Taalunie. “De nadruk bij het Groot Dictee werd te veel gelegd op de moeilijkhe­id van de spelling.” Prezwalski­paard, met of zonder hoofdlette­r? 26 jaar lang was het Groot Dictee der Nederlands­e Taal het moeilijkst­e Nederlands­e dictee dat er te vinden was. Bekende Vlamingen en Nederlande­rs, schrijvers of professore­n: velen beten hun tanden erop stuk. Een 27ste editie komt er echter niet. De Nederlands­e openbare omroep ziet er geen brood meer in, vanwege te lage kijkcijfer­s en “te oubollig”. Het was misschien jarenlang een instituut, maar het heeft zijn beste tijd gehad”, klinkt het over de grens. De VRT beraadt zich nog, al “wordt het moeilijk, nu één van de partners wegvalt”.

Alles op computers

Spellingfa­naten reageren teleurgest­eld op het plotse, ietwat eerloze einde voor het Groot Dictee. Maar de Taalunie – zeg maar de officiële verdediger van de Nederlands­e taal – is genuanceer­der. “De nadruk bij het Groot Dictee werd te veel gelegd op de moeilijkhe­id van de spelling”, reageert Jan Willem Bloemen van de Taalunie. “En dat terwijl spelling in feite zo eenvoudig mogelijk hoort te zijn.” Speelt ook mee om het tv-programma af te voeren: het feit dat het concept van een dictee achterhaal­d lijkt. In het onderwijs bijvoorbee­ld woedt al een tijdje een felle discussie over de zin of onzin van zulke spellingte­sten. Ook de Taalunie adviseert in een recent advies aan de Nederlands­e en Vlaamse ministers van Onderwijs om het klassieke dictee te vervangen door andere taal- en spellingte­sten. Nuttiger zou zijn de jeugd te leren omgaan met online woordenboe­ken en spellingco­rrectors, omdat “tegenwoord­ig zowat alle teksten op computers worden gemaakt”, aldus de Taalunie. Het katholiek onderwijs in Vlaanderen is die weg al ingeslagen. “Wij zien een dictee eerder als oefening, dan als test of evaluatie. In veel scholen is het klassieke dictee daarom door andere oefeningen vervangen”, aldus woordvoerd­er Marijke Van Bogaert.

Ook taalkundig­e Steven Delarue, nochtans een grote fan van het Groot Dictee, pleit voor taal- of opsteloefe­ningen in het onderwijs, waar vervolgens ook punten op het onderdeel spelling worden gegeven. “Zonder fouten kunnen schrijven blijft belangrijk”, zegt hij. “Maar het is niet omdat je goed bent in spellen dat je ook goed bent in taal. Bij de klassieke dictees werd echter enkel dat eerste getest, de rest leek minder van belang. Trouwens: zo’n schooldict­ee werd ook al snel een opsomming van veel te moeilijke woorden die je in het dagelijkse leven amper gebruikte.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium