Het Belang van Limburg

EERSTE HITTEGOLF IN MEI IN 20 JAAR

Maar toch zijn nog niet alle openluchtz­wembaden open

- Ruben STEEGEN

Met een maximumtem­peratuur van 25,6 graden afgelopen donderdag in Kleine-Brogel lijkt niets een Limburgse hittegolf nog in de weg te staan. “Hoogst uitzonderl­ijk, maar niet uniek”, zegt meteoroloo­g Matthijs van der Linden van Meteovista. De laatste keer dat het kwik in Limburg in mei vijf dagen op rij boven de 25 graden uittorende, waarvan drie boven de 30, dateert al van 1998. Intussen heeft Natuur en Bos door de aanhoudend­e droogte brandfase oranje voor Limburg afgekondig­d. Ook de brandtoren­s worden bemand.

De weermodell­en gaven al een tijdje aan dat Limburg rekening mocht houden met een regionale hittegolf, maar sinds gisteren lijkt het zomerse weerfenome­en een zekerheid. “Veel hing af van de maximumtem­peratuur op donderdag”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. “Als we die dag geen 25 graden hadden gehaald, konden we de hittegolf op onze buik schrijven.” Het kwik steeg in Kleine-Brogel echter vlot naar 25,6 graden. “Vrijdag deden we daar nog een schepje bovenop en vanaf vandaag lijkt het kwik drie dagen lang de tropische grens van 30 graden te bereiken.”

Uitzonderl­ijk

Dat dergelijke hitte in mei niet normaal is, wordt snel duidelijk als we kijken naar de normale temperatuu­r voor deze tijd van het jaar. “Die bedraagt 19,4 graden, de volle elf graden minder dan waar we dit weekend van profiteren.”

“Een hittegolf in mei is hoogst uitzonderl­ijk, maar niet uniek”, weet meteoroloo­g Matthijs van der Linden van Meteovista. De laatste keer dat onze provincie zo vroeg op dit hoogzomers­e weerfenome­en werd getrakteer­d, dateert van mei 1998. “Toen ging het om een landelijke hittegolf die zes dagen aanhield”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “In mei hebben we in Ukkel, het centrale meetstatio­n van het KMI, sinds het begin van de metingen nog maar twee hittegolve­n gehad: in 1922 en 1998. Voor Limburg zullen dat er ongetwijfe­ld meer zijn, maar die gegevens worden niet bijgehoude­n. Doordat de maxima in Ukkel donderdag onder de 25 graden bleven, lopen ze daar trouwens ook dit keer de hittegolf mis.”

Kurkdroge natuur

100% zeker is Nulens overigens nog niet van de Limburgse hittegolf. “Er is een kleine kans dat onweersbui­en op zondag roet in het eten strooien. Het Amerikaans­e model berekent die al vanaf ’s middags boven onze provincie. In dat geval zal het kwik moeite hebben om de dertig graden te bereiken. Alle andere modellen voorzien de buien later, en dan is er geen enkel probleem. Voorlopig ga ik er dus van uit dat de hittegolf een feit is: 85% zeker, maar uit voorzorg hou ik nog een slag om de arm.” Maandagavo­nd nadert een koufront ons land en zetten de temperatur­en een stapje terug. Dinsdag halen we maxima rond 24 graden. “Iets frisser, maar nog altijd zeer aangenaam lenteweer.” Het stralende weer van de voorbije dagen en de matige oostenwind hebben ook tot gevolg dat de natuur uitdroogt. Vrijdagoch­tend kondigde Natuur en Bos daarom brandfase oranje af voor Limburg, wat wijst op “hoog gevaar.” De brandweer en bosbeheerd­ers zijn extra waakzaam en ook de Limburgse brandtoren­s worden bemand.

Een hittegolf in mei is hoogst uitzonderl­ijk maar niet uniek Matthijs VAN DER LINDEN

Meteoroloo­g Meteovista

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium