Het Belang van Limburg

We moeten weten wat we willen

- Door Eric Donckier

Neen, een diplomaat is hij niet, de Amerikaans­e president Donald Trump. De manier waarop hij donderdag tijdens een korte NAVOtop in Brussel 23 van de 28 NAVO-lidstaten de wacht aanzegde omdat ze financieel te weinig bijdragen, was typisch Trump. Diplomatie­k taalgebrui­k is niet zijn sterkste kant. Uiteraard zijn er goede redenen waarom staatshoof­den, regeringsl­eiders, ministers en diplomaten omzichtig met elkaar spreken. Wanneer men het niet eens is, komt het er vooral op aan elkaar niet al te fel te bruuskeren. Het moet helpen om uiteindeli­jk toch te bekomen wat men wil. Of minstens tot het punt te komen waarop men een compromis kan sluiten. Diplomatie­k taalgebrui­k is duidelijk niet besteed aan Donald Trump. Omdat de man waarschijn­lijk zo in elkaar zit, want nooit geleerd en waarschijn­lijk ook te weinig tegengespr­oken in het verleden. Toch is het niet slecht dat af en toe iemand hardop zegt waarop het echt staat. Zoals Donald Trump dat dus deed. De 28 NAVO-lidstaten hebben afgesproke­n dat ze elkaar zullen bijstaan wanneer één van hen wordt aangevalle­n. Eén land aanvallen is het hele bondgenoot­schap aanvallen. Samen staat men sterker. Om dat te kunnen doen, is uiteraard ook een afspraak gemaakt over de financieri­ng van dat bondgenoot­schap. De afspraak is dat elk land 2 procent van zijn bruto binnenland­s product in zijn leger steekt. Zo draagt elk land in gelijke mate bij. Vooral voor de kleinere landen zoals België is dat interessan­t. Kleinere landen zullen nooit in staat zijn een fatsoenlij­k leger op de been te krijgen.

Of die 2 procent van het bbp een juist streven is, dat weten we niet. Misschien kan het ook met iets minder. We denken dat het ook met minder kan. Nog meer samenwerki­ng bij investerin­gen en een goede taakverdel­ing zou bijvoorbee­ld kunnen helpen. We moeten proberen om met zo weinig mogelijk middelen zo efficiënt mogelijk te zijn. Want er zijn veel interessan­tere zaken om geld aan te besteden dan aan defensie, in feite een noodzakeli­jk kwaad. Maar we zijn de tweede slechtste leerling van de klas wat betreft defensieui­tgaven en zelfs de slechtste qua investerin­gen in materieel. Het is zelfs zo erg dat we - volgens kolonel op rust Roger Housen gisteren op de RTBF - munitie moet lenen voor de F-16’s boven Irak en Syrië. Dat kan niet.

Nu weten we ook wel dat de regering-Michel een investerin­gsprogramm­a van 9 miljard euro op stapel heeft staan. Of het ook zal worden gerealisee­rd door de volgende - eventueel anders samengeste­lde - regeringen zullen we toch maar eerst afwachten. We zijn niet goed bezig. Of men is lid van de club en betaalt zijn bijdrage. Of men stapt eruit. We moeten weten wat we willen.

Men is lid van een club of men is het niet. Wil men lid zijn en profiteren van de voordelen, dan moet men in verhouding bijdragen. Dat geldt ook voor het NAVO-lidmaatsch­ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium