Het Belang van Limburg

Ex riskeert dubbel levenslang voor zoutzuurmo­ord op Achelaar

Moordproce­s van Britse vrouw start in november

- Thomas JANSEN

HAMONT-ACHEL/BRISTOL -

Berlinah Wallace (47), de Britse vrouw die haar ex Mark Van Dongen (29) uit Achel gruwelijk verminkte door hem te overgieten met zoutzuur, riskeert twee keer levenslang. Dat komt in GrootBritt­annië neer op vijftig jaar cel. De vrouw wordt beschuldig­d van moord nadat Van Dongen begin dit jaar overleed. Het proces start op 6 november in Bristol. In de nacht van 23 september 2015 drong Berlinah Wallace binnen in de woning van Mark Van Dongen in Bristol en goot een volle emmer zoutzuur over haar ex-vriend leeg. Wellicht kon de vrouw niet verkroppen dat hij sinds kort een nieuwe relatie had. De toen 28-jarige Achelaar, die na zijn studies in Bristol gebleven was, raakte door de zuuraanval zwaar verbrand. Hij verloor een oog, een oor en een been. Grote delen van zijn borstkas en spieren werden weggevrete­n door het zuur.

Vader kroongetui­ge

Eind vorig jaar, veertien maanden na de aanval, kon Van Dongen dankzij de financiële steun van de Lommelse zaakvoerde­r Patric Derdaele naar het ziekenhuis van Overpelt worden overgebrac­ht. Daar overleed hij echter op 2 januari van dit jaar.

In die tijd werd het proces tegen Wallace al meermaals uitgesteld, maar nu wijst alles erop dat het op 6 november zal starten. Marks vader Kees Van Dongen zal als kroongetui­ge optreden, omdat hij vlak voor het overlijden van zijn zoon nog enkele filmpjes opnam waarin Mark getuigt over de zuuraanval. Verwacht wordt dat Wallace ontoereken­ingsvatbaa­rheid zal pleiten. Het proces zal drie weken duren.

 ?? FOTO HBVL ?? Mark Van Dongen.
FOTO HBVL Mark Van Dongen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium