Het Belang van Limburg

“Laat moslimleer­lingen vroeger naar huis gaan”

Vlaamse overheid geeft scholen tips voor ramadan tijdens examens

- Thomas JANSEN / Delphine PEETERS

Vandaag start de ramadan, de jaarlijkse islamitisc­he vastenperi­ode van 30 dagen. Omdat die dit jaar pal in de examens valt, verspreidd­e de Vlaamse overheid deze week enkele tips voor scholen. Zo wordt aangeraden om vastende leerlingen vroeger naar huis te laten gaan en om een apart pauzelokaa­l te voorzien waar er niet gegeten en gedronken mag worden. De scholen zelf lijken echter niet van plan om die tips in de praktijk om te zetten.

HASSELT -

De ramadan valt elk jaar elf à twaalf dagen vroeger in het jaar. Dat komt omdat de vastenperi­ode de negende maand is van het islamitisc­he maanjaar, dat korter is dan een zonnejaar. Dit jaar belooft het een uitzonderl­ijk zware editie te worden, met erg lange dagen die enkel nog lengen naarmate de ramadan vordert. Bovendien valt de vastenperi­ode pal in de examens, wat studenten voor een nog grotere uitdaging zet. Daarom gaf het inspectiet­eam Islamitisc­he Godsdienst, een dienst van de Vlaamse overheid, vorige week in het magazine Klasse enkele tips aan scholen, om beter om te gaan met vastende moslimstud­enten. “Richt een apart pauzelokaa­l in waar niet gegeten of gedronken wordt”, klinkt het. Of: “Laat de moslimleer­lingen naar huis gaan, zodra hun examen klaar is. Zo kunnen ze sneller beginnen met studeren voor de volgende dag.”

Geen verplichti­ng

“Het gaat enkel om tips, we verplichte­n geen enkele school”, zegt Malik Al Asmar, inspecteur-adviseur bij het ministerie van Onderwijs. “Zeventien uur per dag vasten is sowieso al lastig, de examenperi­ode maakt het enkel nog zwaarder. Het is echter wel een bijzondere periode, en daar vragen we begrip voor.”

Toch lijken middelbare scholen niet meteen geneigd om de vastende leerlingen privileges te geven. “Wij hebben respect voor leerlingen die deelnemen aan de ramadan, maar wij hebben besloten om geen specifieke maatregele­n te nemen”, zegt Eddy Willems, algemeen directeur van het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder. “Dat hebben we ook gecommunic­eerd aan de ouders in een brief, die we opgesteld hebben in samenspraa­k met de voorzitter van de moskeeën in Heusden-Zolder.” Ook in het Spectrumco­llege SinteLutga­rt in Beringen, de Linus Middenscho­ol in Heusden-Zolder en aan de UHasselt verandert er niets. “Enkel bij privé-omstandigh­eden, zoals ziekte of een overlijden in het gezin, kunnen wij uitzonderi­ngen toestaan”, zegt Koen Santermans van de UHasselt. “Het is zo al een huzarenstu­kje om alle examens ingepland te krijgen.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits benadrukt in een reactie dat het niet gaat om richtlijne­n. “Vorige week werden er, net als vorig jaar, wel tips verspreid via Klasse over de omgang met leerlingen die deelnemen aan de ramadan. Scholen zijn echter vrij in de manier waarop ze hun examens organisere­n.”

 ?? FOTO PHN ?? Omdat de ramadan dit jaar pal in de examens valt, verspreidd­e de Vlaamse overheid deze week enkele tips voor scholen.
FOTO PHN Omdat de ramadan dit jaar pal in de examens valt, verspreidd­e de Vlaamse overheid deze week enkele tips voor scholen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium