Het Belang van Limburg

Niet overal in Limburg waterpret

Ondanks zomers weer blijven heel wat openluchtz­wembaden dicht

-

De zomerse temperatur­en en het verlengde weekend zijn voor velen de perfecte gelegenhei­d om een verfrissen­de duik te nemen. Maar ondanks de hittegolf blijven een aantal openluchtz­wembaden in Limburg gesloten. Zij die wel open zijn, verwachten een topweekend. Hoewel de temperatur­en in Limburg uitzonderl­ijk hoog zijn, blijven een aantal openluchtz­wembaden noodgedwon­gen dicht. Vaak omdat het te moeilijk is om in deze periode voor voldoende redders te zorgen, omdat zij daarvoor vooral jobstudent­en inzetten. “Het is al een ramp om in juli en augustus genoeg jobstudent­en te vinden die als redder willen werken”, klinkt het bij de Paalse Plas in Beringen. “Nu is dat zeker het geval, omdat ze moeten studeren voor hun examens.”

Ook voor openluchtz­wembaden die wel al open zijn, is het tekort aan redders een probleem. “Wij zetten in deze drukke periode extra redders in”, zegt Oliver Hemelaer van Camping Heidestran­d in Zonhoven. “We werken nauw samen met een interimbur­eau, zodat we ook nu jobstudent­en kunnen inzetten.” Kempenheuv­el in Bree lost het probleem anders op. “Momenteel is enkel ons tweede zwembad open, dat kleiner is dan het eerste. Daardoor kunnen we met hetzelfde personeel voor voldoende veiligheid zorgen.”

Roodgloeie­nd

Voor sommige gesloten zwembaden is het redderstek­ort niet hun grootste zorg. “Wij zijn klaar om open te gaan”, zegt Peter-Jan Kunnen van recreatied­omein De Wouterbron in Maaseik. “Maar we moeten wachten tot de Vlaamse milieumaat­schappij de gezondheid van het water getest heeft. Veel mensen vragen ook of ze al kunnen komen zwemmen. Mijn telefoon staat roodgloeie­nd en ik blijf mensen maar doorverwij­zen naar de website, daarop zal het goede nieuws verschijne­n als het zover is. Hopelijk kunnen we tegen Pinksteren het zwembad openen. Maar veiligheid gaat natuurlijk boven alles.”

Stormloop

Veel openluchtz­wembaden die wel al open zijn hebben sinds het begin van het verlengde weekend al heel wat bezoekers over de vloer gekregen. Dat aantal zal vandaag en morgen volgens hen alleen maar stijgen. “We verwachten een stormloop”, klinkt het bij Goolderhei­de in Bocholt. “Daarom hebben we al extra badmeester­s en extra personeel ingezet.” De Halve Maan in Diest verwelkomd­e gisteren al ongeveer 5000 bezoekers. “We hebben onze personeels­inzet verdubbeld. Er is meer beveiligin­g en we zetten al onze redders in.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium