Het Belang van Limburg

Limburgse gemeenten zien LimbU wel zitten

Dit najaar wordt Limburgse gemeenscha­psmunt ingevoerd Wie doet mee met de ?

- Guy THUWIS

Dertig van de 44 Limburgse gemeenten staan positief tegenover de invoering van de LimbU, de Limburgse gemeenscha­psmunt. Zij vertegenwo­ordigen 75 procent van alle Limburgers oftewel 650.874 inwoners. Coördinato­r Wim Van De Putte verwacht dat de eerste gemeenten in het najaar starten met de LimbU. Veertig van de 44 Limburgse gemeenten zijn ingegaan op de uitnodigin­g van Van De Putte om de nieuwe Limburgse gemeenscha­psmunt te komen toelichten. Bij drie op de vier heeft hij succes gehad. “Kleine en grote gemeenten met verschille­nde coalities zijn allemaal positief gestemd. Als tweede stap gaan we in de week van 6 juni werksessie­s organisere­n voor de ambtenaren van de betrokken diensten. Na het advies van hun administra­ties zullen de schepencol­leges een definitiev­e beslissing nemen.”

1 LimbU = 1 euro

Van De Putte verwacht niet dat de nakende gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 nog stokken in de Heel wat gemeenten hebben al een soort van klantenkaa­rt of systeem van cadeaucheq­ues ontwikkeld, vooral met het oog op de ondersteun­ing van lokale handelaars. Deze stadskaart­en of ‘giftcards’ zullen straks gecombinee­rd kunnen worden met de wielen kunnen steken. “Integendee­l, de LimbU is een hulpmiddel om de burgers bij het beleid te betrekken. Beleid dat gekoppeld is aan drie kernwaarde­n: duurzaamhe­id, gemeenscha­pszin en lokale producten. Het is een positief, warm verhaal. Het kost de gemeenten ook niet veel en zorgt niet voor bijkomende werklast.”

Eén LimbU zal straks één euro waard zijn. Er komt een LimbU-waardering­skaart waar de LimbU’s opstaan die je verdiend hebt. Dat kan bijvoorbee­ld door deel te nemen aan duurzame acties zoals het opruimen van zwerfvuil, het verkleinen van je ecologisch­e voetafdruk, buddy worden bij het OCMW of een EHBO-cursus volgen. Uitgeven kun je de LimbU’s straks bij lokale handelaars of bij Limburgse producente­n (jenever, wijn, bier of stroop), boerderijw­inkels, musea of zwembaden in de provincie. Een beetje ‘Limburg first’ dus.

Speelgoedg­eld

Een complement­aire munt als de LimbU wil de samenhang binnen een gemeenscha­p versterken. Deze munten zijn de jongste tijd LimbU. Er komt dus geen aparte kaart bij in de gemeenten die al een plaatselij­ke kaart hebben. Houthalen-Helchteren zal als eerste gemeente zo’n gecombinee­rde klantenkaa­rt testen. Het proefproje­ct start in januari 2018. aan een stevige opmars bezig. In Vlaanderen betalen op dit moment zo’n 108.000 mensen met een complement­aire munt, zo blijkt uit cijfers van de koepelorga­nisatie Muntuit. Ook Uitmuntend Limburg, de organisati­e achter de LimbU, is aangeslote­n bij Muntuit.

“De complement­aire munten zijn er en gaan niet meer weg”, zegt Wim Van De Putte. “Op een internatio­naal congres in Barcelona is onlangs nog gezegd dat er wereldwijd meer dan 5.000 complement­aire munten bestaan. De meeste initiatiev­en zijn bedoeld om de burger bij de gemeenscha­p te betrekken en de lokale handel te stimuleren.” Of al die nieuwe munten niet te verwarrend zijn voor de mensen? “Onderzoek van professor Georgina Gomez heeft uitgewezen dat een gezin zo’n complement­aire munt perfect kan plaatsen. Zo blijken in Argentinië de mannen wat lacherig te doen over de crédito’s. Zij beschouwen dat als speelgoedg­eld en gebruiken liever hun peso’s. Maar voor de vrouwen zijn de crédito’s levensnood­zakelijk om eten te kunnen kopen of om zichzelf een extraatje te gunnen.”

De complement­aire munten zijn er en gaan niet meer weg

Wim VAN DE PUTTE Coördinato­r Uitmuntend

Limburg

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ?? Foto HBVL ?? 21 Limburgse gemeenten doen al zeker mee met de LimbU.
Foto HBVL 21 Limburgse gemeenten doen al zeker mee met de LimbU.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium