Het Belang van Limburg

Verdachte moord op Silvio Aquino dagvaardt justitiemi­nister Geens

- Nancy VANDEBROEK

Martino Trotta (57), door het Limburgse gerecht beschouwd als de opdrachtge­ver van de moord op Silvio Aquino, heeft justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) in kortgeding gedagvaard. Trotta zit sinds 26 januari vorig jaar in de Leuvense hulpgevang­enis. “Hij zit er tussen de ratten en de muizen, totaal geïsoleerd. Hij is mentaal en fysiek op”, zegt zijn vrouw Graziella. “Godzijdank zijn er de cipiers: hun houding is het enige dat hem nog rechthoudt. Waarom moet Martino zo afzien? Mijn man heeft niets te maken met de moord.” In Maasmechel­en is Martino Trotta een bekende figuur sinds hij met zijn vrouw Graziella het goed draaiende Ristorante Da Zecca in Eisden overnam van zijn schoonoude­rs. In 2007 ging het restaurant echter failliet en trok het gezin naar Zutendaal. “Wij kenden de familie Aquino erg goed”, vertelt Graziella. “Er hebben zelfs enkele Aquino’s in onze zaak gewerkt.” Volgens Italiaanse media en politiebro­nnen was er echter nog een veel hechtere band tussen beide families. In Italië wordt beweerd dat Trotta een netwerk had om de criminele organisati­e Camorra vanuit Maasmechel­en van drugs te voorzien, en dat hij nauw samenwerkt­e met de Aquino’s - ook al ontkennen de betrokkene­n dat er een ‘zakelijke’ relatie bestond. In Italië is Trotta alvast veroordeel­d tot een celstraf van zeven jaar die hij in België moet uitzitten. Daarnaast loopt er tegen hem en twaalf anderen nog een proces voor de Antwerpse correction­ele rechtbank voor de invoer van een slordige 500 kilo cocaïne via de Antwerpse haven.

Horloge

Op 27 augustus 2015 verbleef Martino Trotta in Antwerpen, toen Silvio Aquino rond het middaguur door minstens twee auto’s werd klemgerede­n op de Sint-Hubertusst­raat in Opglabbeek. De vijf inzittende­n sprongen gemaskerd en gewapend uit de wagens en gaven zich uit voor politiemen­sen. Silvio Aquino moet meteen in de gaten hebben gehad dat het geen agenten waren en riep naar zijn vrouw dat ze zich uit de voeten moest maken. Zij kon ontsnappen en hoorde tijdens haar vlucht op de achtergron­d verschille­nde schoten. Haar man overleefde de kogelregen niet.

Is Silvio Aquino het slachtoffe­r geworden van een huurmoord? Van een mislukte drugsdeal? Of van een uit de hand gelopen kidnapping die uitmondde in een fatale schietpart­ij?

Twee maanden na de moord werden vier uitvoerder­s van de moord gearrestee­rd in Duitsland en in Frankrijk. Het gaat om leden van de befaamde Bosnische clan Hamidovic. Zij kwamen in beeld nadat één van hen dood langs de snelweg in het Nederlands­e Roermond werd gevonden en kon worden geïdentifi­ceerd. Slechts één van de uitvoerder­s zit momenteel nog in de gevangenis. Ze hebben nooit aan het onderzoek willen meewerken. Wat brengt hen in verband met Martino Trotta? “Een kennis van mijn vader is overvallen en daarbij onder meer een heel duur horloge kwijtgespe­eld”, legt Trotta’s zoon uit. “We spreken over een horloge met een waarde tussen 50.000 en 60.000 euro. Mijn vader beloofde zijn kennis te helpen om het horloge op te sporen en heeft daarom iemand van de groepering Hamidovic gecontacte­erd.”

3 miljoen euro

Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat er in de dagen voor de moord op Silvio Aquino contact is geweest tussen Trotta en de mannen rond Hamidovic, en dat Trotta twee gsm’s voor hen had gekocht. “Bij de laatste huiszoekin­g bij ons thuis is een lege verpakking van een gsm met PUK-code gevonden. De gsm hoorde toe aan één van de mannen die bij de moord waren betrokken”, beaamt de zoon. “Maar waarom hebben ze die doos bij de twee eerdere huiszoekin­gen niet meegenomen? Mijn vader had die doos nergens verstopt en had die tegen die tijd wel kunnen laten verdwijnen.” De speurders namen de lege doos tijdens de huiszoekin­g op 26 januari vorig jaar mee. “Ze hebben die dag ook de hele tuin omgespit”, verduideli­jkt Graziella. “Ze waren op zoek naar geld. Blijkbaar hadden de speurders informatie gekregen dat mijn man ergens 3 miljoen euro had verstopt. Hij is toen meegenomen, maar ook mijn dochter en ik zijn een dag vastgehoud­en op verdenking van medeplicht­igheid aan de moord. Nadien voelden we ons niet meer veilig in ons huis. Bij de politie was een tip binnengeko­men dat ze ons zouden komen vermoorden. Mijn dochter en ik hebben toen zelfs een nacht in de auto op de parking van het politiekan­toor geslapen.”

Afgetakeld

Graziella Zecca is ervan overtuigd dat haar man niets te maken heeft met de moord op Silvio Aquino, maar beseft dat hij nog een tijd in de gevangenis moet blijven voor de straf die hij in Italië kreeg. “Maar hij kan de eenzame opsluiting niet langer aan”, zegt zij. “Sinds zijn arrestatie is hij meer dan tien kilo afgevallen, slikt hij twaalf pillen per dag. Hij is fysiek en mentaal afgetakeld.” “Mijn cliënt is inderdaad een psychische instorting nabij”, aldus Trotta’s raadsman Pol Vandemeule­broucke. “Al zestien maanden lang ondergaat hij een individuee­l bijzonder veiligheid­sregime omdat – zo wordt er beweerd – hij op geen enkele andere manier beschermd kan worden. Een maand na zijn aanhouding waren er al dreigement­en van een medegedeti­neerde. De dreigingen naar mijn cliënt zijn nog niet afgenomen, een versoepeli­ng van het regime is nog altijd niet aan de orde. Hij zit dan ook nog steeds alleen in de cel, mag nooit aan een activiteit deelnemen, moet alleen gaan wandelen. Zijn bezoek is beperkt en hij wordt om de dertig minuten in zijn cel gecontrole­erd. Deze situatie is niet langer houdbaar. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mag niemand worden onderworpe­n aan folteringe­n, noch aan onmenselij­ke of vernederen­de behandelin­gen of straffen. Vandaar dat wij nu de Belgische Staat – meer bepaald de federale overheidsd­ienst Justitie, vertegenwo­ordigd door de minister van Justitie – in kortgeding dagvaarden. Mijn cliënt is wanhopig op zoek naar een manier om verlost te worden uit deze onmenselij­ke, eenzame opsluiting, in een cel zonder enig vooruitzic­ht op veranderin­g in zijn situatie.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Martino Trotta zit sinds 26 januari geïsoleerd in de cel. Zijn vrouw Graziella houdt vol dat hij onschuldig is.Graziella ZECCA Vrouw van Martino TROTTAMijn man zit in zijn cel tussen de ratten en de muizen, totaal geïsoleerd Waarom moet Martino zo afzien?
Foto DICK DEMEY Martino Trotta zit sinds 26 januari geïsoleerd in de cel. Zijn vrouw Graziella houdt vol dat hij onschuldig is.Graziella ZECCA Vrouw van Martino TROTTAMijn man zit in zijn cel tussen de ratten en de muizen, totaal geïsoleerd Waarom moet Martino zo afzien?
 ?? Foto PHN ?? Silvio Aquino.
Foto PHN Silvio Aquino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium