Het Belang van Limburg

Ook Jared Kushner in het vizier van rechercheu­rs FBI Onderzoek breidt uit naar familie Trump

- Luc STANDAERT

Volgens verschille­nde Amerikaans­e media willen de FBI-rechercheu­rs die onderzoek doen naar eventuele banden van het campagnete­am van Donald Trump bij de presidents­verkiezing­en met Russische diplomaten en agenten, Jared Kushner ondervrage­n. De schoonzoon van de president, tevens topadviseu­r in het Witte Huis, wordt (nog) nergens van verdacht, maar bezit volgens de onderzoeke­rs “relevante informatie”.

WASHINGTON -

Donald Trump is vandaag/zaterdag nog op Sicilië waar hij deelneemt aan de G-7top van zeven belangrijk­e industriel­anden. Hij wordt er geconfront­eerd met zeven partners (Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, GrootBritt­annië, Italië en de Europese Unie) die het volstrekt oneens zijn met zijn neiging tot protection­isme en zullen proberen hem te overtuigen van het nut van vrijhandel.

Doofpot

Toch is de G7 voor de Amerikaans­e president wellicht een gezellig onderonsje vergeleken met wat hem wacht als hij zondag terug thuis komt in het Witte Huis. Tijdens zijn afwezighei­d bleef het in de VS immers dagelijks onthulling­en regenen over de mogelijke contacten tussen medewerker­s van Trump en Russische agenten tijdens de verkiezing­scampagne, én over de druk die de president uitoefende om het onderzoek naar die contacten op zijn minst in de doofpot te stoppen. Zo getuigde gewezen CIA-directeur John Brennan dinsdag voor een commissie van het Huis van Afgevaardi­gden dat Rusland zich zeer duidelijk gemengd heeft in de Amerikaans­e verkiezing­sstrijd, en actief medewerker­s van de Trump-campagne contacteer­de. De nieuwste ontwikkeli­ng waar de Amerikaans­e media vrijdag mee kopten is dat Jared Kushner, de elegante echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, en een van zijn belangrijk­ste adviseurs in het Witte Huis, nu ook in het vizier van de FBI-onderzoeke­rs is geraakt.

Zwarte lijst

Kushner zou niet alleen in december vorig jaar, toen zijn schoonvade­r al verkozen was maar nog niet in functie, een gesprek gehad hebben de Sergej Kislyak, de Russische ambassadeu­r in Washington, maar ook contacten hebben met de Russische bankier Sergej Gorkov.

Gorkov is de topman van de Russische Vneshecono­mbank, die gecontrole­erd wordt door de Russische premier Dmitri Medvedev en andere regeringsl­eden. De bank speelde een belangrijk­e rol in de financieri­ng van onder meer de Olympische Winterspel­en 2014 in Sotsji, maar werd door de regering-Obama op de zwarte lijst geplaatst wegens steun aan de separatist­en in Oekraïne. Sergej Gorkov heeft bovendien gestudeerd aan een Russische spionnensc­hool.

Zoals gezegd willen de FBI-rechercheu­rs Kushner voorlopig alleen als getuige horen. Ook het Amerikaans­e parlement is bezig met een onderzoek naar eventuele Russische inmenging in de VSpresiden­tsverkiezi­ngen van vorig jaar. Jared Kushner had al eerder laten weten bereid te zijn daar te getuigen over zijn Russische contacten, en volgens zijn advocate wil hij dat ook doen “in verband met eender welk ander onderzoek”.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jared Kushner schudde woensdag de hand van de paus, onder toeziend oog van zijn schoonvade­r Donald Trump en echtgenote Ivanka.
FOTO PHOTO NEWS Jared Kushner schudde woensdag de hand van de paus, onder toeziend oog van zijn schoonvade­r Donald Trump en echtgenote Ivanka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium