Het Belang van Limburg

28 doden bij nieuwe aanslag op Kopten in Egypte

-

Bij een aanslag op een bus met Koptische christenen bij de stad Minya in Egypte zijn vrijdag ten minste 28 doden gevallen, onder wie veel kinderen. Dat melden Egyptische media.

CAÏRO -

De bus was in een klein konvooi onderweg naar het Koptische klooster van de heilige Samuel de Belijder in de buurt van Minya op zo’n 140 km ten zuiden van Caïro toen ze werd tegengehou­den bij een wegversper­ring.

Bedevaarts­oord

Acht tot tien mannen in militaire uniformen openden met automatisc­he wapens het vuur op de bus, en gingen er daarna vandoor met terreinwag­ens. Er vielen 28 doden en ook tientallen gewonden. Een woordvoerd­er van de Koptische kerk had het zelfs over 35 doden.

Het klooster van de heilige Samuel is een populair bedevaarts­oord voor de Kopten. De aanslag is nog niet opgeëist maar de voorbije maanden waren de Koptische christenen in Egypte al meermaals het doelwit van IS. Op 9 april - Palmzondag - vielen er 46 doden bij twee zelfmoorda­anslagen tijdens kerkdienst­en in Alexandrië en Tanta.

En in december vielen er 29 doden bij een bomaanslag in de Koptische Sint-Marcuskath­edraal in Caïro.

IS-filiaal

De Kopten zijn een van de oudste christelij­ke gemeenscha­ppen ter wereld, en de grootste groep christenen in het Midden-Oosten. Zij maken een kleine 10 procent uit van de 92 miljoen Egyptenare­n. De Egyptische president Abdoel Fattah al-Sisi riep na de aanslag zijn veiligheid­skabinet in spoedzitti­ng bijeen. Sinds de aanslagen van april is in heel Egypte de noodtoesta­nd van kracht. Maar de Kopten klagen dat de Egyptische autoriteit­en te weinig doen om hen te beschermen.

Sinds de Arabische lente, en vooral sinds de staatsgree­p waarmee generaal al-Sisi een eind maakte aan het bewind van de Moslimbroe­ders, heeft Egypte vaker af te rekenen met aanslagen van radicale islamisten. In de Sinaïwoest­ijn is al jaren een filiaal van de terreurgro­ep IS actief.

 ?? Foto EPA ?? De bus werd onder vuur genomen door mannen met automatisc­he wapens.
Foto EPA De bus werd onder vuur genomen door mannen met automatisc­he wapens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium