Het Belang van Limburg

“Integratie­pact is een kwestie van willen, niet van geld”

Jef De Vrij verhuist van Internatio­naal Comité naar vzw rond Integratie­pact

- Liliana CASAGRANDE

Jef De Vrij (67) stopt als voorzitter van het Internatio­naal Comité, de koepel van Beweging.net waarbij intussen 350 vereniging­en zijn aangeslote­n voor mensen van allerlei afkomst – van de Abruzzesi uit Italië tot Yezidi en Kirgiziërs. Genkenaar De Vrij is nu voorzitter van het Integratie­pact, de poging van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om de eeuwige knelpunten in onder meer het onderwijs en de arbeidsmar­kt aan te pakken. “De Vlaamse regering wil met het Integratie­pact een aantal zaken tegelijk aanpakken”, legt Jef De Vrij uit: “Racisme, de uitstroom van jongeren van vreemde afkomst zonder diploma, de hogere werklooshe­id... Ook de beeldvormi­ng moet worden bijgestuur­d. Aan het pact werken werkgevers, werknemers, media en onderwijsi­nstellinge­n mee.”

Vanwaar komt het geld?

“Van Europa en van minister Homans. Het Minderhede­nforum heeft de opdracht gekregen om het Integratie­pact uit te voeren. Daarvoor is een vzw opgericht met drie werknemers. Wouter Van Bellingen is directeur, ik ben voorzitter en help nu ook met de opstart.”

Zit je daar namens CD&V?

“Nee, dit heeft niets met politiek te maken. Ze hebben me gevraagd omdat ik wat bestuurser­varing heb als voorzitter van het Internatio­naal Comité. Dat heb ik zestien jaar gedaan. In 2001 hadden we dertig afdelingen, nu 359 en zitten we over heel Vlaanderen.”

Ga je mee in het ‘rechten en plichten’-verhaal van N-VA?

“Nee, want je kan niet tegen een allochtoon zeggen: ‘gij moet’, en tegelijk tegen ‘ne dikke: ‘gij moet niks’.”

‘ne Dikke’, dat woord heb ik al even niet meer gehoord.

‘Dat is uit de mode zeker.” (lacht)

Zal integreren pas echt lukken met zo’n pact?

“Het zal in elk geval geen kwestie van middelen zijn, of van kunnen. Wel van willen. Iedereen is nu met iets bezig, overal zie je initiatiev­en, maar er is niets gemeenscha­ppelijks. Nochtans is dit zowel ethisch als economisch noodzakeli­jk. We moeten in elk geval ophouden met klagen en zagen, en met naar elkaar wijzen – zowel werknemers als werkgevers. Want intussen zijn grootstede­n poelen van armoede aan het worden. We willen nu engagement­en die omgezet worden in concrete projecten.”

Geef eens voorbeeld.

“De scholen gaan er van uit dat iedereen thuis een computer en wifi heeft. Ga maar eens in de cité kijken, daar zie je dat veel kinderen dat niet hebben. Hoe moeten die hun huiswerk maken?”

Maar ook in asielcentr­a zijn jongeren tegenwoord­ig continu bezig met hun smartphone.

“Voor asielzoeke­rs is een smartphone dan ook de enige manier die ze nog hebben om contact te houden met hun land van herkomst. Maar ik heb het eerder over eenouderge­zinnen die niet rondkomen. De cijfers voor kinderarmo­ede in steden als Genk zijn zeer hoog.”

Is het eeuwige probleem niet dat we met te veel concentrat­iescholen zitten?

“Tja, het is logisch dat kinderen in hun eigen buurt naar school gaan. Maar de elitaire witte scholen mogen ze wat mij betreft afschaffen. Net als richtingen als kantoor waarin nu veel allochtone­n belanden. Maar ook dat heeft vaak een reden. Zo hoorde ik laatst van een jongen dat hij liever voor kok had gestudeerd dan voor kantoorbed­iende, maar de hotelschoo­l was te duur.”

Uit het Pisa-rapport blijkt dat we in Vlaanderen zeer goed onderwijs aanbieden, maar de kloof tussen allochtoon en autochtoon is nergens zo groot als hier. Verbaast je dat?

“Eens er in Vlaanderen problemen zijn, krijgen we die moeilijk bijgebeend. In Nederland zet men meer in op remediërin­g.”

Heb je nog een tip voor de arbeidsmar­kt?

“We zetten overal institutio­nele blokkades op, ook bij de vakbonden. Ze beschermen wie al beschermd is en intussen werken veel mensen met dagcontrac­ten. Wat me ook stoort is dat Nederlands­e bedrijven het groenonder­houd van de stad Genk doen. In zo’n openbare aanbestedi­ng moet je sociale criteria schrijven zodat je

onze werklozen werk kan geven.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Jef De Vrij: “Rechten en plichten? Je kan niet tegen een allochtoon zeggen: ‘gij moet’ en tegelijk tegen ‘ne dikke: ‘gij moet niks’.’”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Jef De Vrij: “Rechten en plichten? Je kan niet tegen een allochtoon zeggen: ‘gij moet’ en tegelijk tegen ‘ne dikke: ‘gij moet niks’.’”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium