Het Belang van Limburg

De mini van madame Macron

Echtgenote van kersverse Franse premier heeft lak aan kledingeti­quette

- Kim CLEMENS

Kort, korter, kortst. Brigitte Macron (64) viel op naast koningin Mathilde en de partners van de NAVO-regeringsl­eiders. De kersverse Franse had lak aan de hoofdregel van de koninklijk­e kledingeti­quette: haar rok eindigde ver boven de knie. “Zelf vind ik die keuze een beetje spijtig”, zegt Edouard Vermeulen van Natan. “Maar het toont wel dat ze altijd zichzelf blijft.”

première dame

De man van de premier van Luxemburg. De avondjurk van Melania Trump in een rijtje nette stadskledi­j. De conservati­eve outfit van mevrouw Erdogan. En toch viel Brigitte Macron het felst uit de toon op het plechtige portret dat donderdag in het kasteel van Laken werd gemaakt. Omdat er voor dames voor een ontmoeting met de koningin eigenlijk maar één belangrijk advies is: géén te korte rok dragen. “Officieel heet dat ‘respectvol­le kledij’”, zegt etiquettes­pecialist Kevin Strubbe, voormalig hofmeester van koning Filip. “Bedoeling is dat een rok tot net boven de knie kan. De belangrijk­ste reden voor de kledingvoo­rschriften is eenvoudig: omdat de mensen anders alleen maar bezig zijn over de korte rokjes in plaats van over de boodschap en inhoud van de gesprekken.” Denk maar aan de korte passage van Kim Geybels in de Wetstraat. “Tijdens de eedafleggi­ng had iedereen het alleen nog over haar benen.”

Sympathiek

De kleine vestimenta­ire flater is tekenend voor hoe spontaan Brigitte Macron donderdag door Brussel trok. Géén gigantisch­e colonne voertuigen, maar een drietal eenvoudige Franse wagens. Géén perimeter van honderden meters tussen haar en het gewone volk, maar een ongepland uitje mét selfies op de Grote Markt. Modeontwer­per en hofleveran­cier Edouard Vermeulen van Natan is dan ook minder streng voor het rokje. “De regels zijn al versoepeld hoor, in vergelijki­ng met vroeger. Maar ik vind het eigenlijk wel niet zo mooi. De mode is iets langer, tegenwoord­ig. Bon, ze heeft altijd zulke korte rokken aan en voelt er zich blijkbaar goed in. En het ziet er tenminste een sympathiek­e vrouw uit.” De kans dat onze koningin zich laat inspireren door het luchtige jurkje is klein. “Sinds Mathilde koningin is, houdt ze de rok bewust langer dan vroeger, tot op de knie”, zegt Vermeulen. “Omwille van de plechtighe­id van het ambt hebben we daar toen over samengezet­en. Nu, de lengte van de jurk van Melania is dan weer iets te lang. Zij draagt eerder avondkledi­j dan stadskledi­j. Al zal ook dat een bewuste keuze geweest zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium