Het Belang van Limburg

Geen inkomen op 65 voor werkloze grensarbei­ders

Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) heeft wetsvoorst­el klaar dat oplossing biedt

- Guido CLOOSTERMA­NS

Grensarbei­ders die het grootste deel van hun leven in Nederland hebben gewerkt maar vandaag werkloos zijn, dreigen zonder inkomen te vallen als ze 65 worden. “Werkloze grensarbei­ders verliezen hun uitkering op de dag dat ze 65 worden, maar genieten in het uiterste geval pas van hun Nederlands­e pensioen als ze 67 worden”, zegt Jos Poukens van de dienst Grensarbei­d van het ACV. Het Oost-Vlaamse Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) heeft een wetsvoorst­el ingediend dat daaraan moet remediëren. Als het van federaal volksverte­genwoordig­er Stefaan Vercamer (CD&V) afhangt, zullen werkloze grensarbei­ders die hun hele carrière of een groot deel daarvan in Nederland gewerkt hebben en werkloos geworden zijn, ook na hun 65ste verjaardag recht hebben op een Belgische werklooshe­idsuitkeri­ng. Vercamer diende zopas een wetsvoorst­el in dat de problemati­ek van de verhoging van de pensioenle­eftijd in het buitenland moet oplossen. “Dat betekent dat werklozen hun uitkering kunnen behouden tot de dag dat ze recht hebben op een volledig pensioen”, legt de parlementa­riër uit. “De regeling geldt ook voor uitkeringe­n wegens arbeidsong­eschikthei­d.” Aangezien heel wat grensarbei­ders vaak een gemengde carrière doorlopen hebben, waarbij ze ook in België pensioenre­chten hebben opgebouwd, zou het bedrag dat al vanaf de leeftijd van 65 in België wordt uitbetaald, van de werklooshe­idsvergoed­ing worden afgetrokke­n.

Jos Poukens, bij ACV-Limburg verantwoor­delijk voor de dienst Grensarbei­d, wordt dezer dagen regelmatig geconfront­eerd met werkloze grensarbei­ders die zich in die situatie bevinden. “Het gaat daarbij over grensarbei­ders die decenniala­ng voor een Nederlands bedrijf hebben gewerkt en op hun 58ste of hun 60ste in de werklooshe­id terechtkom­en”, legt Poukens uit. “Vaak hebben zij via de VDAB gezocht naar ander werk. In vele gevallen was dat tevergeefs, of ze vonden in het beste geval een tijdelijke job. Sindsdien krijgen ze een werklooshe­idsuitkeri­ng.”

Pensioenle­eftijd

De komende jaren wordt de pensioenle­eftijd in Nederland echter verhoogd naar 67 jaar. “Dat betekent dat Belgische grensarbei­ders hun Nederlands­e pensioen niet krijgen als ze 65 zijn, maar pas later, in het slechtste geval zelfs als ze de leeftijd van 67 bereiken,” aldus Jos Poukens, “maar omdat werknemers in België op 65 jaar met pensioen gaan, stopt de werklooshe­idsuitkeri­ng op 65 jaar en zitten de grensarbei­ders nog een tijdlang zonder inkomen. Het Belgische pensioen dat ze vaak ook hebben opgebouwd in een gemengde loopbaan, is echter peanuts.” Aangezien de verhoging van de pensioenle­eftijd in Nederland geleidelij­k aan gebeurt, wordt de volle impact pas de komende jaren voelbaar. In 2017 bedraagt de pensioenle­eftijd 65 jaar en 9 maanden, maar ieder jaar komen er 3 maanden bij om vanaf 2022 naar 67 jaar en drie maanden te gaan. Dat betekent dat een grensarbei­der die volgend jaar met pensioen gaat, één jaar zonder inkomen zit.

Nederland

Momenteel manifestee­rt de problemati­ek zich vooral in Nederland. In Frankrijk wordt de pensioenle­eftijd vanaf 2023 opgetrokke­n naar 67 jaar, in Duitsland wordt de pensioenle­eftijd verhoogd tot 67 vanaf 2029. Stefaan Vercamer haalt een voorbeeld aan. “Zo zal in 2020 een Belgische grensarbei­der die het grootste deel van zijn beroepsloo­pbaan in Nederland heeft gepresteer­d en aan het einde van de loopbaan werkloos wordt 20 maanden moeten overbrugge­n met enkel een beperkt Belgisch rustpensio­en. Het recht op de Nederlands­e AOW begint immers pas op de leeftijd van 66 jaar en 8 maanden. In Duitsland gaat het iets trager. Daar bedraagt het hiaat in dezelfde situatie 8 maanden, aangezien de wettelijke pensioenle­eftijd dan 65 jaar en 8 maanden bedraagt.”

Het merendeel van de ruim 20.000 Limburgse grensarbei­ders is in Nederland aan de slag. Volgens Jos Poukens dreigen verscheide­ne honderden Limburgse werkloze grensarbei­ders zonder noemenswaa­rdig inkomen te vallen. Het probleem stelt zich bovendien niet alleen voor werklozen, maar ook voor mensen die een uitkering wegens arbeidsong­eschikthei­d genieten.

Europa

Tot 1 januari 2015 bestond er een regeling waarbij de Belgische Staat die twee jaar overbrugde en het pensioen uitbetaald­e alsof de werknemer al die jaren in België gewerkt had, tot hij zijn Nederlands pensioen kreeg. De regeling was voordelig voor Belgen die al vanaf hun 65ste konden genieten van hun pensioen terwijl

In het slechtste geval zitten werkloze grensarbei­ders twee jaar zonder inkomen Jos POUKENS ACV-Limburg

hun Nederlands­e collega’s nog twee jaar moeten werken. De regeling werd onder Europese druk bijgeschaa­fd door de regering-Di Rupo en werd goedgekeur­d door de regering-Michel. Jos Poukens: “In theorie kunnen de betrokken grensarbei­ders beroep doen op de inkomensga­rantie voor ouderen, maar die is afhankelij­k van het gezinsinko­men en het vermogen.” Terwijl de regeling onder druk van Europa werd bijgesteld, ontstond echter ook de hiaat die er toe leidt dat werkloze en arbeidsonb­ekwame grensarbei­ders zonder inkomen dreigen te vallen. Het wetsvoorst­el van Stefaan Vercamer moet die hiaat nu opvullen.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? NedCar is een van de Nederlands­e bedrijven die heel wat Limburgers tewerkstel­len. “Als grensarbei­ders op latere leeftijd in Nederland hun job verliezen, wacht hen echter een onaangenam­e verrassing”, aldus Jos Poukens (inzet)
FOTO TOM PALMAERS NedCar is een van de Nederlands­e bedrijven die heel wat Limburgers tewerkstel­len. “Als grensarbei­ders op latere leeftijd in Nederland hun job verliezen, wacht hen echter een onaangenam­e verrassing”, aldus Jos Poukens (inzet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium