Het Belang van Limburg

Middenjobs sterven uit

- Kristof SIMOENS

Er is iets vreemds aan de hand met onze arbeidsmar­kt: terwijl het aantal banen voor hoogopgele­iden én voor laaggescho­olden toeneemt, is het middensegm­ent aan het krimpen. “Wie de aansluitin­g met de top mist, riskeert marginalis­ering”, zegt professor Gérard Valenduc van de universite­it van Namen. Je kan vandaag maar beter óf een goed diploma hebben óf helemaal geen. Het is wat kort door de bocht, maar “als we de evolutie van het aantal banen in ons land sinds 2000 zien, kan je niet om die polariseri­ng heen”, zegt professor Gérard Valenduc van de UCLouvain en auteur van de tweede ‘Arbeidsbar­ometer’.

De eerste editie verscheen in 20132014 en sindsdien is het aantal betaalde jobs lichtjes gedaald, zij het niet overal even gelijk. “De daling treft vooral de zogenoemde middenjobs.” Een categorie met uiteenlope­nde banen als magazijnie­r, archiefmed­ewerker, verpakker, naaisters... “Behoorde begin deze eeuw nog de helft van de banen tot die categorie, dan is dat nu nog maar 43 procent. Sinds 2009 zijn er alleen al voor administra­tieve profielen een kwart minder banen. Het aantal banen voor hoogopgele­iden bedraagt intussen 45 procent, tegenover nog maar 37 procent in 2000. En sinds 2009 zien we ook een exponentië­le groei van het aantal banen voor laaggescho­olden.”

Kloof groeit

Opvallend: terwijl de mannen een tiental jaar geleden in de laaggekwal­ificeerde jobs nog in de meerderhei­d waren, is dat nu niet meer het geval. “Enerzijds een gevolg van de enorme groei van de dienstench­equesector – een vrouwenbas­tion – en anderzijds van de terugval van de industrie, een mannenbast­ion bij uitstek”, zegt Valenduc.

Moeten we ons zorgen maken om die trend? Toch wel, zegt Valenduc. “Op korte termijn zal het leiden tot een nog grotere krapte op de arbeidsmar­kt. Dat terwijl vandaag al heel wat bedrijven moeilijk de mensen met de juiste diplomaver­eisten vinden. Dat probleem zal alleen maar toenemen. Hier is een taak weggelegd voor het onderwijs. Op lange termijn vergroot zo’n polarisati­e alleen maar de kloof tussen hoogopgele­iden met goedbetaal­de banen en laaggescho­olden die een pak minder verdienen, vaak met een precair statuut en met onregelmat­ige uren of deeltijdse arbeidspre­staties. Met alle sociale en politieke gevolgen van dien.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium