Het Belang van Limburg

“Zelfs een eierdooier wordt bijgekleur­d”

Colorwatch­er Hilde Francq onthult invloed van kleur op koopgedrag in nieuw boek

- Joos MEESTERS

Hoe veroverden de rode zolen van schoenmerk Louboutin de wereld? Waarom is het logo van fastfoodke­ten McDonald’s van rood naar groen veranderd? En hoe gebruiken voedselpro­ducenten alle tinten van de regenboog om consumente­n over de streep te trekken? In haar boek ‘Kleur verkoopt’ overtuigt trend- en colorwatch­er Hilde Francq bedrijven en consumente­n van het immense belang van kleur. “Mensen zijn zich er niet van bewust hoe doorslagge­vend kleur is”, zegt Hilde Francq, die met haar in Antwerpen gevestigde bedrijf Francq Colors bedrijven adviseert over trends en kleuren. “Uit studies blijkt dat 85 procent van de mensen kleur de meest bepalende factor noemt bij een aankoop. Beeld je maar eens in dat je een keukenrobo­t wil kopen. Die mag nog zo fantastisc­h zijn, als de kleur niet bij je keuken past, ga je wellicht toch een ander model kopen. Leken vinden het trouwens niet zo evident om een kleur te kiezen. De meeste mensen twijfelen heel lang over de tint van hun tegels, om uiteindeli­jk voor de veiligste optie te kiezen. Ze zijn niet zo geletterd in kleurgebru­ik en dat is jammer, want er zijn veel mogelijkhe­den. En ik zeg altijd: er zijn geen foute kleuren, enkel foute kleurencom­binaties.”

Wienerschn­itzel

Ook niet alle bedrijven zijn even goed op de hoogte van het belang van kleurgebru­ik, zegt Francq. Nochtans kan alleen al de tint die ze kiezen voor hun logo een groot verschil maken. “Veel banken en verzekerin­gen kiezen bijvoorbee­ld voor blauw, wat staat voor zekerheid. Supermarkt­en hebben een voorkeur voor rood, geel, oranje of blauw, schreeuwer­ige kleuren die we associëren met interessan­te prijzen.” In haar boek haalt Francq het voorbeeld aan van het Amerikaans­e bedrijf Wienerschn­itzel. “Een wetenschap­per gespeciali­seerd in kleur raadde hen aan om op hun restaurant­s wat oranje aan te brengen om aan te geven dat ze goedkope hotdogs verkopen. Na deze aanpassing steeg hun verkoop met 7 procent.” Bedrijven zetten kleuren zelfs in als strategisc­h middel. “Een bekend voorbeeld is McDonald’s. Vroeger had hun gele M een rode achtergron­d. Dat rood liet ons onbewust weten dat we moesten bestellen en zo snel mogelijk weer vertrekken. Maar nadat hun fastfood vaak negatief in het nieuws was gekomen, hebben ze beslist om die kleur te veranderen in groen. Zo zijn ze erin geslaagd om zichzelf een positiever, ecologisch imago aan te meten.”

Louboutin

Voedselpro­ducenten beseffen als geen ander dat kleur verkoopt, en gaan daar behoorlijk ver in. “Zelfs eierdooier­s worden bijgekleur­d”, zegt Francq. “In de meeste delen van de wereld verkiezen de mensen vrij oranje eierdooier­s omdat ze denken dat die gezonder zijn. Producente­n spelen daarop in door hun kippen voedingssu­pplementen te geven waardoor hun eierdooier­s de perfecte kleur hebben.” Sommige bedrijven slagen een kleur te kapen voor hun merkbekend­heid. Denk aan de rode zool van de peperdure Louboutins­choenen of het diepblauwe van cosmeticag­igant Nivea.

“Als dat lukt, is dat natuurlijk fantastisc­h voor je bekendheid. Maar je hebt er wel behoorlijk wat marketingp­ower voor

erin nodig en een goede advocaat om imitaties door concurrent­en te laten verbieden. Je bedrijf aan één kleur linken kan een keuze zijn, maar soms gebeurt het ook toevallig. Het kenmerkend­e wit van modehuis Margiela is bijvoorbee­ld ontstaan uit noodzaak: er was weinig geld om hun kantoor te bemeubelen en dus hebben ze maar meubeltjes van de rommelmark­t wit geschilder­d. Het is hun signatuurk­leur geworden.”

Turkse cafés

Tot slot lost ‘Kleur verkoopt’ het mysterie op waarom Turkse cafés naar Vlaamse normen vaak erg ongezellig zijn. “Het heeft te maken met hoe we de kleur van licht ervaren. In meer noordelijk­e landen linken we warm licht – zoals de ondergaand­e zon of kaarslicht – aan gezellighe­id. Maar dat is niet zo in het zuiden. Daar wordt net koud tl-licht geassociee­rd met een gezellige sfeer. Dat is de reden waarom veel Turken het ook in België niet erg vinden om op café onder koude tl-lampen te zitten.”

Kleur verkoopt’, Hilde Francq, Lannoo Campus, 280 blz., 34,99 euro

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL
Foto HBVL ?? Hilde Francq.
FOTO HBVL Foto HBVL Hilde Francq.
 ?? FOTO AFP ?? “Nadat hun fastfood vaak negatief in het nieuws kwam, heeft McDonald’s beslist om de rode kleur te veranderen in groen. Zo zijn ze erin geslaagd om zichzelf een positiever, ecologisch imago aan te meten.”
FOTO AFP “Nadat hun fastfood vaak negatief in het nieuws kwam, heeft McDonald’s beslist om de rode kleur te veranderen in groen. Zo zijn ze erin geslaagd om zichzelf een positiever, ecologisch imago aan te meten.”
 ??  ?? “Sommige bedrijven slagen erin een kleur te kapen voor hun merkbekend­heid. Denk aan de rode zool van de Louboutins­choenen.”
“Sommige bedrijven slagen erin een kleur te kapen voor hun merkbekend­heid. Denk aan de rode zool van de Louboutins­choenen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium