Het Belang van Limburg

“Niet flitsen bij lichte overtredin­g is het allerslech­tste voorbeeld”

-

Limburgers betalen in verhouding meer boetes dan rest van de Vlamingen. Dat vier op de vijf snelheidso­vertreding­en in Limburg ‘licht’ zijn, verrast professor in de verkeersku­nde Willy Miermans, verbonden aan de UHasselt, niet. In Limburg geldt tenslotte al enkele jaren een nultoleran­tie. De keerzijde van die statistiek­en is volgens hem dat nog altijd één op de vijf chauffeurs veel te snel rijdt en dus een gevaar voor de verkeersve­iligheid betekent.

“Duidelijkh­eid is de beste leerschool. Vlamingen moeten leren dat te snel rijden not done is. Eén km/uur te snel is te snel. Die discipline ontbreekt hier nog.” Limburg geeft met de nultoleran­tie in deze problemati­ek al wel het goede voorbeeld. “Nu moet de rest van Vlaanderen nog volgen. Want met 12% van de Vlaamse bevolking, betalen wij Limburgers wel 15% van alle Vlaamse processen-verbaal. Dat is niet evenredig en geeft azijn bij de mensen. Bij deze daarom een oproep aan de beleidsmak­ers: wees helder en hanteer overal die nultoleran­tie.”

Een snelheidsb­oete omdat je 2 km/uur te snel hebt gereden, niemand vindt het fijn om die in de brievenbus te krijgen. Men voelt zich dan altijd een beetje gepakt.

“We zaten er maar net boven, hoor ik zo dikwijls. En telkens opnieuw probeer ik dan uit te leggen dat precies dat beetje misschien over leven of dood van bijvoorbee­ld een voetganger kan beslissen. Dat dringt nog maar bij heel weinig mensen door. Ook bij de beleidsmak­er. Want anders zou die foutmarge die sommige parketten nog steeds hanteren, al lang tot het verleden behoren.”

Leg uit.

“De 10%-regel betekent simpelweg dat alles wat onder de maximumsne­lheid plus 10% wordt geflitst, geen boete krijgt. Het argument om de regel te gebruiken is altijd dat het administra­tief niet te verwerken valt. In mijn ogen is dat het allerslech­tste voorbeeld dat je kan geven. Chauffeurs hebben duidelijkh­eid nodig. Je moet als parket en politie laten zien, dat je het serieus meent. Kijk maar naar onze buurlanden Nederland en Frankrijk of verder weg de Verenigde Staten of Australië. Daar lachen ze niet met snelheidso­vertreders. Daar weten de weggebruik­ers heel goed dat de pakkans groot is en houdt iedereen zich netjes aan de regels. Een - in mijn ogen - te kleine pakkans en die 10%-marge voedt nog een beetje de Belgische mentalitei­t.”

Zeur niet over die 30km/u aan scholen. Het beslist over leven of dood

En die is?

“Een mentalitei­t van charlatans. We zijn meesters in het ontduiken van dingen. Belastinge­n, verkeersbo­etes... Ik denk dat de eeuwenlang­e bezetting door andere volken er voor iets tussen zit. Doordat de leiders vaak ver weg zaten, hebben wij ons bekwaamd in het afvijlen van die scherpe, strenge kantjes. Regels versoepele­n, daar zijn wij meesters in. Tien per uur sneller

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium