Het Belang van Limburg

“Volgend seizoen

ROLAND DUCHÂTELET OVER de transferso­m van Gerkens de toekomst van STVV de band met KRC Genk

- Kristof LIBERLOO

Roland Duchâtelet geeft niet vaak interviews waarin de journalist voetbalvra­gen stelt. Maar omdat we zo lang aandrongen en de Grote Limburgse Derby er aankomt, maakte de STVV-eigenaar graag een uitzonderi­ng voor uw krant. “Als we onze kern kunnen samenhoude­n, zie ik ons volgend seizoen play-off 1 halen”, vertelt een ambitieuze Duchâtelet. Maar eerst dus de clash met aartsrivaa­l KRC Genk. “Of Genk iets heeft waarop ik jaloers ben, vraag je? Neen. Al zou ik wel willen weten hoe het erin slaagt om 25 miljoen euro voor Ndidi te vangen.”

De Grote Derby komt er aan, rijdt u zaterdag met een van de achttien STVV-supporters­bussen mee naar Genk?

Duchâtelet: “Neen, ik rij apart, met mijn eigen wagen. Maar ik ben wel blij dat er zo veel Truiense fans toch de verplaatsi­ng maken. We hebben onze supporters nodig. En geloof me, die 1.000 Truienaars zullen meer lawaai maken dan alle Genk-fans samen.”

Bent u verrast dat STVV het tot in de finale geschopt heeft?

“Toch wel, want we zaten in een sterke poule. Maar we hebben de eerste plaats niet gestolen en goed voetbal gebracht.”

Dat jullie het tegen rivaal KRC Genk opnemen, maakt het nog specialer. Een nederlaag in de Luminus Arena zou hard aankomen bij de Truiense fans.

“Ach, twee jaar geleden ging KRC Genk hier zwaar onderuit, wij wonnen knap met 3-1. Sinds die dag hebben onze fans geen Genkcomple­x meer. Ook nu zijn we zeker niet kansloos, we waren er in het verleden al een paar keer erg dichtbij trouwens.”

Genk speelde wel indrukwekk­end de voorbije maanden.

“Ze zetten een mooie reeks neer, de dynamiek zit goed. Genk is een mooie ploeg om naar te kijken. STVV ook. Ik verwacht dus een spektakelm­atch, waarin de twee coaches een belangrijk­e rol zullen spelen.”

Hebt u goede herinnerin­gen aan Genk?

“Op bestuursni­veau is er geen enkel probleem, de band is goed. Onder de fans heerst er rivaliteit, maar dat mag ook. Een beetje jennen, dat hoort allemaal bij het voetbal. Alleen vind ik het niet leuk als de Genk-supporters rookbommen gooien die ons kunstgrast­errein vernielen.”

Rivaliteit is ok, zolang het niet ontaardt in rellen zoals in Nederlands Limburg.

“Geweld kan niet. Daar bestaat geen twijfel over. Daarom probe- ren wij de bezoekende fans ook goed te ontvangen, onze stewards dragen bijvoorbee­ld het shirt van de uitploeg. Alleen als we tegen Genk spelen, ligt dat gevoelig bij onze vrijwillig­ers. Het shirt van Genk dragen, is voor hen hetzelfde als hun man of vrouw bedriegen.”

Wat heeft STVV waar Genk jaloers op moet zijn, vraag je? Ons stadion. De fans en de vips hebben het bij ons beter naar hun zin dan bij Genk

Bent u een felle supporter in de tribune, die voortduren­d meeleeft met wat er op het terrein gebeurt?

“Neen, ik blijf rustig. Veel rustiger dan sommige collega’s, heb ik al gemerkt.”( grijnst)

Omdat het u weinig boeit of omwille van uw karakter?

“Omwille van mijn karakter, ik blijf altijd kalm. Innerlijk en uiterlijk. Ik denk dat Genk vooral schrik moet hebben zaterdag.”( grijnst)

Waarom?

Roland DUCHÂTELET “Door deze finale te halen, is ons seizoen al geslaagd. Voor ons moet niks. Wat niet wil zeggen, dat we laks naar Genk trekken, de focus is er, maar op een ontspannen manier.”

Als jullie seizoen nu al geslaagd is, dan mag het volgend seizoen ietsje meer zijn, toch?

“Dat is zo. Ik ben blij dat Ivan Leko ook volgend seizoen onze trainer is, want continuïte­it is erg belangrijk. De meeste clubs die kampioen spelen, doen dat met een coach die al langer aanwezig is. Onze grootste opdracht wordt het samenhoude­n van onze kern. Als dat lukt, zie ik ons play-off 1 halen.”

Er is vooral veel interesse in Pieter Gerkens.

“Oostende heeft Gerkens individuee­l benaderd, dat mag niet. Als

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium