Het Belang van Limburg

Mikken op play-off 1”

-

Oostende in Spanje of Engeland voetbalde, zou het de rest van de zomer geen transfers meer mogen doen. Maar hier kan dat blijkbaar wel. Wij hebben liever dat de clubs met ons contact opnemen, we zijn altijd bereid te luisteren.”

Wij hebben gehoord dat Gerkens niet weg mag voor minder dan twee miljoen euro.

“Daar doe ik geen uitspraken over, maar het bedrag ligt wel in die orde van grootte. De transferso­m is ook een vorm van respect naar de speler toe. Pollet moet twee miljoen euro kosten en Gerkens is een pak beter dan Pollet. Maar we willen Pieter graag bij ons houden. Dat zou ook voor hem het beste zijn. Denk maar aan Rob Schoofs, ze hebben hem het hoofd zot gemaakt, waardoor hij een foute carrièrest­ap heeft genomen.”

Als Gerkens blijft, zal hij boter bij de vis willen.

“Ja, maar het moet realistisc­h blijven. Voetbal is een sportieve competitie, geen financiële. Wij hebben bepaalde regels bij de verloning van spelers, daar houden we ons aan, want als we dat niet doen, gaan we failliet. Of je moet héél hoog mikken en er van uitgaan dat je spelers met grote winst kan doorverkop­en. Maar daar ben je nooit zeker van.”

U had het net over het behalen van play-off 1, is dat realistisc­h?

“We willen graag elk jaar kleine stapjes vooruit zetten. Dat is ons de voorbije vijf jaar telkens gelukt. Als we zo doordoen, komen we automatisc­h in play-off 1 uit. Iedereen bij STVV wil vooruit. Dat merkte ik toen ik een rondvraag deed bij onze vips over Europees voetbal. Want stel dat we Genk en Oostende opzijzette­n, dan moeten we een vliegtuig charteren. Dus hoorde ik wie interesse had om mee te vliegen, zonder vips zou het niet betaalbaar zijn. Wel, geen enkele vip wilde niét mee.”

U zei zojuist dat Leko een uitstekend­e coach is. Heeft hij u dit seizoen verrast?

“Neen, we wisten dat hij dit kon. In het begin besteedde hij misschien niet genoeg aandacht aan de verdedigen­de taken van de ploeg. Ook omdat hij zelf altijd een aanvallend­e speler is geweest. Maar Ivan heeft op tijd bijgestuur­d. Leko maakt spelers ook beter en dat is belangrijk, want wij trekken jongens aan die nog vooruitgan­g moeten boeken. Bij Anderlecht, Club Brugge of KRC Genk is dat anders. Kijk naar de ex-spelers van Genk die bij ons wél zijn doorgebrok­en.”

Is STVV weer hip, willen spelers opnieuw makkelijke­r naar Stayen komen?

“STVV is de meest aantrekkel­ijke club van België voor jonge spelers. We hebben een prachtig stadion, een uitstekend­e coach, een fervent publiek en talenten krijgen bij ons de kans om zich te bewijzen. Kijk naar Dussaut, Abrahams, Pirard en De Sart.”

Wat heeft KRC Genk waar u jaloers op bent?

“Niks. Al moet ik wel toegeven dat de uitgaande transfers de voorbije jaren indrukwekk­end waren. Ik zou graag in detail willen weten hoe Genk erin slaagt om bijvoorbee­ld 25 miljoen euro voor Ndidi te cashen.”

Wat heeft STVV waar Genk jaloers moet op zijn?

“Onze infrastruc­tuur. Stayen is mooier dan het stadion van Genk. De fans en de vips hebben het beter naar hun zin bij ons. Genk heeft ook al gezegd dat ze onder de indruk waren van de Rvue, zo een multifunct­ionele zaal hebben zij niet. De ruimtes zijn er kleiner en de plafonds laag.”

U zei niet zo lang geleden nog dat u het rustiger aan zou gaan doen. Lukt dat een beetje?

“Dat lukt uitstekend. Ik hou me niet zo veel meer bezig met het voetbal, dat is vooral het werk van Philippe Bormans.”

Wanneer stopt u er helemaal mee?

“Stoppen gaat zomaar niet, het klinkt eenvoudige­r dan het in werkelijkh­eid is. Zoiets heeft tijd nodig. Je moet dat in fasen doen.”

Ik doe geen uitspraken over een mogelijke transferso­m voor Gerkens, maar Pollet moet twee miljoen euro kosten en Gerkens is een veel betere speler

Roland DUCHÂTELET

En is de eerste fase ingezet?

“Ik werk zo niet. Plannen is niks voor mij, ik kijk naar de opportunit­eit van de dag. De communiste­n, zij planden alles. En zie, daar is het flink in het honderd gelopen.”

Maar dan stopt u dus nooit helemaal met het voetbal?

“Je kan alleen stoppen met leven.”

Hoe staat het eigenlijk met uw overige clubs, is het de bedoeling om dat netwerk nog uit te bouwen?

“Neen. We proberen de synergieen wel te optimalise­ren. Vooral op vlak van scouting is dat handig. Als ons een speler uit Spanje wordt aangeboden, hebben we daar onze eigen scout. Maar ook uitwisseli­ng van spelers blijft mogelijk, kijk naar Djene. Hij kwam van Alcorcón en ik ben er zeker van dat hij een van de beste centrale verdediger­s in de Belgische competitie wordt.”

Wat zijn de valkuilen bij het beheren van uw netwerk, zaken die u vooraf niet verwacht had?

“De druk van de dag is immens groot in het voetbal, alleen de volgende match telt. Daar had ik niet bij stilgestaa­n. Ik heb ooit geprobeerd om de trainers van de verschille­nde clubs bij mekaar te brengen om te brainstorm­en. Zoals dat in bedrijven ook gebeurt. Grote firma’s komen vaak naar Stayen voor zulke sessies, dat werkt verfrissen­d. Maar coaches doen dat tegen hun goesting, omdat ze onder de stress zitten. Zij vinden dat tijdverlie­s, besteden die tijd liever aan het oplossen van hun directe problemen: de spits die met een blessure sukkelt bijvoorbee­ld. Kortom, in het voetbal is er geen plaats voor filosofie.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium