Het Belang van Limburg

“Bekerwinst zou kers op de taart zijn”

EDEN HAZARD WIL CHELSEA DE DUBBEL SCHENKEN

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Londen

Nog twee keer knallen en er kan een einde komen aan een fantastisc­h seizoen voor Eden Hazard. Vandaag wil hij Chelsea zijn eerste dubbel sinds 2010 schenken: in Wembley wacht Arsenal voor de Cup Final. En op 9 juni moet hij België in Estland op weg zetten naar het WK. En daarna? “Ik zit goed bij Chelsea”, zegt

Hazard. Om er fijntjes aan toe te voegen:

“Maar er kan altijd gepraat worden.” Het hele seizoen lang was Cobham, het trainingsc­entrum van Chelsea FC, een gesloten burcht voor fans en pers. “Spelers stoppen niet voor handtekeni­ngen”, staat er op een bord aan de ingang. Maar helemaal op het einde van een succesvol seizoen zwaaien de deuren toch even open. Naar aanleiding van de Cup Final houdt de club een “mediadag”. Camera’s uit binnen- en buitenland mogen vijftien minuten van een training filmen. Na afloop druppelen de spelers naar binnen. Als Eden Hazard passeert, wil een aantal Engelse journalist­en weten of hij de leidersrol van John Terry, die Chelsea na dit seizoen verlaat, kan overnemen. En of hij ooit op dezelfde manier afscheid zal nemen van Stamford Bridge, als een Chelsea-legende op zijn 36ste.

“Zoals hij? Geen kans”, zegt Hazard met een kwinkslag. “Ik ben nog jong, ik ben 26. Ik denk nog niet aan waar ik zal staan op mijn 36ste. Maar als het zoals bij hem is, zou het mooi zijn. Hij won veel in zijn carrière. Ik won nog niet zoveel, alleen een paar titels met hem. Maar ik hoop dat ik nog veel kansen zal krijgen om er meer te winnen.” Die kans krijgt Hazard vandaag al in de Cup Final tegen Arsenal. “De voorbije tien jaren bij Chelsea waren fantastisc­h. Ze wonnen veel prijzen, maar nu is het aan een nieuwe generatie. Lampard is ermee gestopt, Ashley Cole en nu John Terry. Er is een nieuwe generatie die op haar beurt wil bewijzen dat de club een van de beste in de wereld is.”

De vraag is of Hazard daar deel van uitmaakt. Als hij bij ons komt staan, vragen we het hem op de

man af.

Kreeg je al een nieuw contractvo­orstel van Chelsea?

“Op dit moment ligt er nog niks op tafel. We wachten tot het einde van het seizoen. Daarna blijf ik rustig. We zullen wel praten. Of niet, dat moeten we nog zien.”

Is er een kans dat er een grote club jou probeert weg te halen?

“Voorlopig weet ik dat niet. Ik zit nu goed bij de club. Als ik terug ben van de nationale ploeg zullen we tijd hebben om te praten en te kijken wat mogelijk is.”

Kan de uitdaging om volgend jaar de CL te winnen je inspireren om te blijven?

“De Champions League is een doel voor de club. Er zijn niet veel spelers in de ploeg die hem al hebben gewonnen. Ook de trainer niet. We zullen zien welke spelers er bijkomen. Hopelijk zijn er enkele grote namen bij.”

Zoals Romelu Lukaku?

“Als ik een nieuw contract teken, blijft er misschien niet genoeg geld over om Romelu te halen. (lacht) Nee, ik maak een grapje. Wie er ook komt, we zullen klaar zijn voor het nieuwe seizoen.”

Hoeveel energie zit er nog in jouw tank? Je moet nog door tot 9 juni in Estland.

“Niet veel meer. Maar het gaat nog, ik heb nog wat reserve overgehoud­en. (lacht) Het seizoen is lang, maar zal volgend jaar nog langer zijn als we naar het WK gaan. Ondertusse­n zijn we het wel gewoon. Het is elk jaar hetzelfde. Na de Cup Final wacht ons nog één inspanning in Estland. Die match moeten we winnen.”

Kan de Cup Final voor jou het verschil maken tussen een topseizoen en het beste van je carrière?

“Het is nu al een van de beste. Bij Lille heb ik het ook niet slecht gedaan, daar hebben we ook de dubbel gewonnen. Met Chelsea wonnen we twee jaar geleden ook een dubbel, al klopt het dat de League Cup minder belangrijk is dan de FA Cup. Dit jaar hebben we een heel mooi seizoen gehad en de beker zou de kers op de taart zijn.”

Klopt het dat Arsenal je wilde toen je bij Lille zat?

“Er zijn enkele gesprekken geweest, maar nooit met mij persoonlij­k.”

Achteraf bekeken maakte je de juiste keuze...

“Toen ik voor Chelsea tekende, wilde ik titels winnen. Maar misschien niet zo veel als nu. Ik won al twee keer de Premier League en één keer de League Cup en de Europa League. Niet slecht, maar het kan beter. Ik heb nog de FA Cup en de Champions League nodig.” (lacht)

Als ik een nieuw contract teken, blijft er misschien niet genoeg geld over om Romelu te halen

Is de dribbelgoa­l tegen Arsenal het hoogtepunt van je seizoen?

“Zeker een van de beste herinnerin­gen. Die zege was belangrijk, want we hadden de uitmatch verloren. Zo’n mooie goal was goed voor het vertrouwen. Hopelijk kan ik het opnieuw doen in Wembley. Ik ben klaar en we zitten vol vertrouwen. Waarom niet?”

Twee jaar geleden zeiden mensen dat je een van de besten van de wereld was. Dan had je een slecht seizoen en nu zeggen de mensen weer hetzelfde.

“Dat is voetbal. Soms ben je top en soms niet. Ik probeer altijd mijn best te doen. Er zijn veel topspelers in de wereld. Ik weet niet of ik top vijf, top tien of top twintig ben. Dat is niet mijn doel, ik wil me gewoon amuseren.”

Begrijp je de mentalitei­t van spelers als Ronaldo en Messi die dat doel wel hebben?

“Ja, dat zijn leidersfig­uren. Mensen die elke dag beter willen worden, daarom zijn ze ook top in de laatste tien jaar. We moeten ons allemaal elke dag bewijzen, maar ik probeer er niet te veel op te focussen. Ik wil me amuseren op het veld en op training. Dan zien we wel.”

Hoe lang krijg je vakantie na Estland?

(vouwt de handen) “Een maand. We weten nog niet waar we naartoe gaan. Sowieso gaan we niet ver reizen met de kinderen. Ik ga vooral rust nemen. Mentale rust. Het voetbal een beetje vergeten, zal deugd doen. Ik ga me helemaal aan mijn familie wijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium