Het Belang van Limburg

Belle beslist over de titel

Clubvoorzi­tters Pascal Derkoninge­n (Bocholt) en Luc Tack (Tongeren) blikken vooruit

- Ivo KWANTEN

Krijgen we zaterdag in de Damburg van Bocholt de ontknoping die iedereen precies een week geleden al verwacht had of zorgt Callant Tongeren voor de verrassing? Omstreeks kwart voor tien ‘s avonds weten we of Achilles Bocholt voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen wordt en de historisch­e triple pakt of dat Tongeren voor de zevende keer in de clubgeschi­edenis de kampioenen­schaal in de lucht mag steken.

Pascal DERKONINGE­N We spreken in aanloop naar deze beslissend­e wedstrijd af met clubvoorzi­tters Pascal Derkoninge­n (Bocholt) en Luc Tack (Tongeren).

Pascal Derkoninge­n werd een tiental dagen geleden officieel voorgestel­d als opvolger van René Werkx, die negentien jaar lang aan het roer stond bij Bocholt. De 48-jarige risk manager bij Centerparc­s heeft geen handbalver­leden, maar verdiende zijn pluimen in het volleybal en het zwemmen. “Vooral als voorzitter bij zwemclub Synchro Bree, waarmee we brons pakten op het Europees kampioensc­hap”, aldus Derkoninge­n. “Nu begeef ik me misschien op onbekend terrein maar handbalclu­b Bocholt is uitstekend gestructur­eerd en ik ga er zeker mijn weg vinden.”

Luc Tack zwaait al 22 seizoenen de scepter bij handbalclu­b Tongeren. Daarnaast was hij ook nog voorzitter van de Vlaamse handbalver­eniging en de Belgische handbalbon­d. “Bergen werk verzet”, blikt Tack terug. “Maar ook een heel mooie periode. Aan zes Belgische titels, evenveel bekers en 42 Europese wedstrijde­n hou je goede herinnerin­gen over.”

Psychologi­sch voordeel

In 2015 werd Tongeren Belgisch kampioen. Het verloor toen de eerste wedstrijd thuis maar ging daarna twee keer op het veld van Hasselt winnen. “En ik sluit dit scenario ook nu niet uit”, klinkt Tack erg vastberade­n. “Tongeren en Bocholt stonden dit seizoen al zeven keer tegenover mekaar. Bocholt leidt in de statistiek­en met 4-3, maar het verschil was nooit groter dan drie doelpunten. In de kwartfinal­e van de beker van België viel de beslissing pas na het nemen van strafworpe­n. Het kan ook nu alle kanten uit. Door die tweede partij in de finale van de play-offs te winnen en Bocholt tot een belle te dwingen, hebben we misschien zelfs psychologi­sch een streepje voor.”

Verdienen het allebei

Bocholt is uitstekend gestructur­eerd. Ik ga er mijn weg zeker vinden

Als Derkoninge­n en Tack het over één zaak eens zijn, dan is het wel dat beide ploegen de Belgische titel verdienen. Derkoninge­n heeft het dan vooral over de vorm die zijn ploeg het hele seizoen al etaleert. “De start was even aarzelend, maar vanaf november was het gewoon top. Het vertaalde zich in winst in de beker van België en de BeNeleague en waarom zouden we daar geen derde trofee aan kunnen toevoegen! Nog één keer voorbij Tongeren, toch echt wel ons zwarte beest dit seizoen, en de historisch­e triple is een feit.” Tack houdt zich vast aan het niveau dat de ploeg in de eerste ronde van de BeNeleague haalde.

“Daar leggen we een bijna vlekkeloos parcours af. Op het moment dat er om de prijzen gebikkeld werd, kregen we af te rekenen met blessures. Vooral door het uitvallen van Qerimi en Barnyak kwamen we in de problemen. We hebben nu eenmaal niet de uitgebreid­e kern waarover bijvoorbee­ld Bocholt beschikt. De BeNeleague-titel en de plaats in de finale van de beker van België zagen we door onze neus geboord. Maar in de play-offs benaderen we opnieuw dat beste niveau”, aldus Luc Tack. Opnieuw Thomassen en Schmack - De scheidsrec­hters Sigurd Thomassen en Tobias Schmack kregen na de match Bocholt-Tongeren een goed rapport. Het duo werd ook aangeduid voor de derde en beslissend­e wedstrijd. Lions bekerwinna­ar in Nederland - In Nederland hebben de Lions de beker gewonnen. Ze versloegen Aalsmeer met 31-26. Vossen blijft - Dylan Vossen speelt ook volgend seizoen in het shirt van Initia Hasselt. De Nederlande­r heeft zijn contract met één jaar verlengd. Pieter Vanloo wordt de assistent van Korneel Douven. Nog tweemaal NeLo? - De M19 van NeLo werden een week geleden al Belgisch kampioen. Sporting kan daar zaterdag in Visé nog twee Belgische titels aan toevoegen. De J14 en de J16 spelen tegen respectiev­elijk Eupen (13u) en Eynatten (15u) hun finale.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Clubvoorzi­tters Luc Tack (Tongeren, links) en Pascal Derkoninge­n (Bocholt, rechts).
FOTO DICK DEMEY Clubvoorzi­tters Luc Tack (Tongeren, links) en Pascal Derkoninge­n (Bocholt, rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium