Het Belang van Limburg

“Goud heeft mijn leven écht niet veranderd”

Nafi Thiam is de ster in het walhalla van de meerkamp

- Van onze verslaggev­er in Götzis Hans JACOBS

Götzis, vredig ingebed in de voorlopers van de Oostenrijk­se Alpen: hier, op de gewijde grond waar de alleskunne­rs van de atletiek eenmaal per jaar neerstrijk­en voor hún officieuze WK, vat Nafi Thiam haar eerste zevenkamp aan sinds haar olympische triomf in Rio. Voor het eerst als dé ster van de show. In Götzis, een lieflijk Oostenrijk­s stadje, worden alle helden, de wereldtopp­ers in tien- en zevenkamp, ontvangen in het cultuurhui­s en door de burgemeest­er in hoogsteige­n persoon begroet de dag voor ze hun duivels ontbinden in het Möslestadi­on. Dat heet traditie, een lokaal eerbetoon aan de meerkamper­s die van overal ter wereld afzakken voor wat het officieuze WK van de tien- en zevenkamp is. De burgemeest­er kent zijn sterren. “Herzlich wilkommen, Nafissatou Thiam, olympisch kampioene.” In het midden van de spotlights staan, daar ontsnapt Thiam niet meer aan sinds haar olympische gouden plak. Thiam: “Jongens, dat is al negen maanden geleden, hé. (lacht) Ik ben intussen gewend aan de aandacht, weet hoe ermee om te gaan.”

In Nafi-termen heet dat: ze is zichzelf gebleven. “Het is niet in Götzis dat ik me plots realiseer dat ik een nieuw statuut heb. Ik zal weten te zeggen of die eerste zevenkamp als olympisch kampioene moeilijker is. Maar eigenlijk weet ik nu al: het olympisch goud weegt helemaal niet op mij.

WIELRENNEN

Tankink verlaat Giro d’Italia - Bram Tankink heeft de Giro d’Italia verlaten. De 38-jarige renner van LottoNL-Jumbo heeft te veel last van een ribblessur­e.

Alafaci krijgt tijdstraf na gooien van drinkbus - Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo) krijgt in de Giro d’Italia voor het gooien van zijn drinkbus een tijdstraf van één minuut bovenop een boete van 200 Zwitserse Frank.

Van Avermaet kopman van BMC in Ronde van Luxemburg - Greg Van Avermaet is het speerpunt van BMC in de Ronde van Luxemburg, die volgende week woensdag (31 mei) begint. Daags voordien rijdt hij ook Gullegem Koerse.

Tour des Fjords: Boasson Hagen zegeviert, Van Gestel leider - Edvald Boasson Hagen heeft in de derde etappe van de Tour des Fjords Lars Boom verslagen. De leiding in het algemeen klassement blijft in handen van Dries Van Gestel.

MOTORSPORT

Rossi in ziekenhuis - MotoGP-rijder Valentino Rossi (38) herstelt in een ziekenhuis van een ongeval bij het motorcross­en, waarbij hij verwonding­en opliep aan de romp. Yamaha spreekt over “milde” blessures, maar het is onzeker of de Italiaan over een week kan aantreden in zijn thuisrace in Mugello. Rossi verspeelde zondag de leiding in de WK-stand door een val in Le Mans.

BASKETBAL

Cleveland en Golden State spelen NBA-finale - Titelverde­diger Cleveland Cavaliers heeft zich geplaatst voor de NBA-finale, nadat het de Boston Celtics in de eindstrijd van de Eastern Conference opzij zette. In play-off-finale nemen ze het voor het derde jaar op rij op tegen Golden State Warriors, dat zich maandag al plaatste ten koste van San Antonio Spurs.

Oostende op één zege van finale - Kampioen Oostende won ook de tweede partij van de halve finale van de play-offs in Charleroi. De regerende kampioen won nipt met 74-78, maar heeft nu wel al een 2-0-voorsprong op zak. Zondag kan de kustploeg zich in de eigen Versluys Dôme kwalificer­en voor de finale.

België verliest tegen Rusland in voorbereid­ingstornoo­i op EK - De Belgische basketbalv­rouwen hebben met 57-48 verloren tegen Rusland in hun eerste duel op het vierlanden­tornooi in het Italiaanse Latina. De Belgian Cats bereiden zich daar voor op het EK in Praag van eind juni. Emma Meesseman kreeg rust, Ann Wauters herstelt nog van een liesblessu­re.

VOLLEYBAL

Lou Kindt naar Roeselare - Kampioen en bekerwinna­ar Roeselare slaat de 20-jarige belofte Lou Kindt (2m02) aan de haal. Hij verlaat VCL Aalst en tekent voor twee seizoenen.

BEACHVOLLE­YBAL

BK Beach in Kortrijk - De vierde manche van het BK beachvolle­y wordt dit weekend gespeeld in Kortrijk. De Belgische kampioenen Koekelkore­n-Van Walle zijn op tijd terug van een stage in het Spaanse Benidorm. Ook vrouwentop­pers Gielen en Mouha staan aan de opslag.

BILJART

Leppens naar hoofdtabel in Vietnam - Lommelaar Eddy Leppens heeft zich in Ho Chi Minh in Vietnam geplaatst voor de hoofdtabel van de World Cup driebanden. In de voorrondes was de huidige nummer 20 van de wereld te sterk voor twee Viëtnameze­n. In de laatste voorrondep­artij toonde Leppens zich ongenaakba­ar met een reeks van twintig punten in één beurt. In de hoofdtabel krijgt Leppens nu het gezelschap van landgenote­n Frederic Caudron en Eddy Merckx, die door hun hoge ranking automatisc­he gekwalific­eerd waren. Roland Forthomme, onlangs nog sterk voor Leppens op de kwalificat­ies van de Beker van België, haalde de hoofdtabel in Viëtnam niet na verlies tegen Cuong (29-40).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium