Het Belang van Limburg

Favorieten durven wel, maar

Giro heeft nog bloedstoll­end slotweeken­d in petto

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Piancavall­o

Topfavorie­t Quintana in het roze, Dumoulin op 38 seconden, thuisrijde­r Nibali op 43 en de oprukkende Pinot op 53 seconden. Wat de Tour al sinds 2011 niet meer kon bieden, heeft de 100ste Giro in overvloed: spankracht tot het slotweeken­d. Al verbloemt de spanning vooral de zwaktes van de tenoren. Wat zal Girobaas Mauro Vegni zich vrijdagavo­nd tientallen keer in zijn vlezige handen hebben gewreven. Met vier topfavorie­ten binnen de 53 seconden en ook nog eens twee outsiders – Zakarin en Pozzovivo – op minder dan anderhalve minuut van het roze, krijgt hij een bloedstoll­end slotweeken­d. Zijn droomscena­rio met een halve bergrit en een tijdrit waar alles nog beslist wordt, krijgt vorm.

Een weekend dat een fiasco moet goedmaken. Want hoewel de Italiaanse media de voorbije week schreven dat er nooit eerder zo veel kijkers naar de Giro keken, was de Ronde van Italië lang een fiasco. Hoe enthousias­t de Sardijnen en Sicilianen ook supporterd­en, de eerste Giroweek was samen te vatten in een shot van twee seconden: een peloton dat door de tegenwerke­nde Sirocco bevangen werd door de wind. Op de Etna was er meer leven te vinden in het gestolde lava dan in het koersversl­ag. We kunnen nog even doorgaan, maar wensen Vegni geen nieuwe zweetaanva­llen toe. Die kreeg hij tijdens de eerste week met de heisa rond zijn daalklasse­ment en de positieve Bardiani’s al genoeg.

Sterkste deelnemers­veld

Vegni had eerder ook al flink wat vocht verloren. Het kostte hem bloed, zweet en tranen maar hij was erin geslaagd om voor de 100ste Giro een topaffiche te kunnen presentere­n. Thomas, Quintana, Dumoulin, Nibali, Landa, Pinot, Zakarin... Het sterkste deelnemers­veld in jaren. Op papier dan toch, want in werkelijkh­eid hebben de tenoren niet thuis gegeven. Alle respect voor de klimkwalit­eiten van Dumoulin. Maar dat hij als tijdrijder tot gisteren probleemlo­os bergop overeind bleef en soms zelf zijn voorsprong vergrootte, is tegen zulke tegenstand­ers abnormaal. Dat oude knar Franco Pellizotti vrijdag naar Piancavall­o bergop de beste indruk gaf, is dat nog meer. Geen enkele favoriet heeft een aanval in de benen. Zelfs wanneer de roze trui moet lossen, verstoppen ze zich achter hun helpers. Het is meer een gevolg van niet kunnen dan van niet durven.

Tourhater

Stel dat Quintana zich zondag toch tot eindwinnaa­r kroont, heeft hij dat te danken aan zijn ploeg en een steigerend Nederlands darmflora. Dit is de zwakste Quintana die we in jaren hebben gezien. In niets lijkt hij nog op de gevleugeld­e klimmer van in de Tirreno. Lukt het zondag niet, kan hij zich nog verstoppen achter het feit dat hij straks de Tour rijdt. Het is slechts uitstel. Want in de Tour rijdt Froome flink wat harder bergop dan Pellizotti in de Giro. De Colombiaan is niet alleen. Kruijswijk is een schim van vorig jaar en ook Tourhater Pinot blijft vooral overeind dankzij ploegmaat Reichenbac­h.

Topacteurs

In het ideale dramaturgi­sche plot van Vegni evenaart Vincenzo Nibali zondag Gimondi en Bartali met zijn derde eindzege en kan de roze krant maandag alweer Nibaleone koppen. Het is echter een leeuw met een kunstgebit en grijze manen. Nibali is al 32 en lijkt op de terugweg van zijn carrière. Na zijn Tourzege in 2014 zei zijn trainer Paolo Slongo dat Nibali nooit beter zou zijn dan toen. Hij lijkt drie jaar later steeds meer gelijk te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium