Het Belang van Limburg

“Heb zitten lummelen”

-

Dat Dumoulin pas op 38 seconden van het roze volgt, is gezien het eerste deel van de rit van vrijdag een klein wonder. Na nog geen 47 kilometer werd hij door de troepen van Quintana, Nibali, Zakarin en Pinot zwaar in het defensief gedrongen. “Ik maakte een fout door wat achteraan in het peloton te zitten lummelen tijdens de afdaling. Een grote fout, want plots reden mijn concurrent­en een minuut voor mij uit. Op dat moment dacht ik even: mijn Giro is helemaal voorbij.”

Zijn tegenstand­ers waren zich daarvan bewust en gaven vol gas. Dumoulin had het grote geluk dat Mollema, Yates en Kruijswijk zich ook lieten verrassen. Bijna 50 km later kregen we een soort van gemengde ploegentij­drit te zien. LottoNLTre­k-Segafredo, Orica-Scott en Sunweb versus Movistar, Bahrein-Merida, Katusha-Alpecin en FDJ.

“Ik zat rustig achterin, maar plots moesten we met iedereen vol op kop rijden. Het was echt waanzin. We hadden zelfs geen tijd om bevoorradi­ng aan te nemen”, aldus Jasper Stuyven die kilometers lang op kop reed voor Mollema en de andere achtervolg­ers. Die laatsten haalden het uiteindeli­jk en wisten op de volgende col terug de samensmelt­ing te voorzien. “Gelukkig verstonden de Nederlands­e kopmannen elkaar goed en hadden we gedeelde belangen. Ik voelde toen al dat mijn benen niet echt goed waren. Maar gelukkig losten mijn ploegmaats en de andere ploegen het daar voor mij op. Zoniet was het roze heel ver weg geweest”, aldus Dumoulin. De ritzege was gisteren voor Landa. Na twee knullig verspeelde ritzeges tegen eerst Nibali en Van Garderen, boekte Landa gisteren eindelijk zijn ritzege. Met ook nog de bergtrui redt hij zo een beetje de door valpartije­n dramatisch verlopen Giro van Team Sky.

 ?? FOTO PHN ?? Dumoulin: “Ik dacht even dat de Giro voorbij was voor mij.”
FOTO PHN Dumoulin: “Ik dacht even dat de Giro voorbij was voor mij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium