Het Belang van Limburg

“Ik kan dit winnen”

Leider Wout van Aert aast op de eindzege

- Hugo COOREVITS

Straffe kost. Dat was het wat Wout van Aert (22) gisteren in Beveren-Waas opvoerde. Na een tijdrit van 13,4 km pakte de crosser de rode leiderstru­i over van Philippe Gilbert. “Ik kan deze Ronde van België winnen. Ook al wordt het niet evident.” Eén zaak is zeker: de proloogwin­st van Wout Van Aert vorig jaar was géén toevalstre­ffer. Toen klopte hij Tony Martin over een dikke zes kilometer. Nu hield hij over dik dertien kilometer gelijke tred met de (alweer ontgoochel­ende) viervoudig­e Duitse wereldkamp­ioen. Alleen de voormalige werelduurr­ecordhoude­r Matthias Brändle was hors catégorie.

Hoe kijk je tegen de feiten aan?

“Het verschil met Brändle was toch redelijk groot. Dat is één seconde per kilometer die ik toegaf. Ik zit hier weer, net als vorig jaar. Met als verschil dat ik als leider aan het sleutelwee­kend begin.”

Hoe ga je door deze kleine Luik-Bastenaken-Luik die de scharniere­tappe is van deze ronde?

“Ik vind deze koninginne­nrit qua afstand veel beter dan vorig jaar. Het wordt niet gemakkelij­k. Mijn enig probleem is mijn gewicht. 77 kilogram is niet weinig, maar ik wil me er niet achter verschuile­n. Mijn tegenstand­ers zijn ook mensen die het van de kracht moeten hebben. Het zijn niet meteen dé lichtgewic­hten.”

Wie wordt je zwaarste tegenstand­er? Gilbert die 19 seconden achter staat?

“Zeker en vast. Hij sprokkelde elke dag seconden in de Gouden Kilometer (drie sprinten in duizend meter afstand, nvdr.). Nu krijgt hij zijn favoriete parcours. Pakt Gilbert alle bonificati­eseconden, dan is het al van dat: negen in de Gouden Kilometer en tien als winnaar bij de finish. Ik houd ook nog rekening met Martin, met Naesen. Eigenlijk met al die kerels die op de Kemmel al lieten zien dat ze goed zijn.”

Kan je net als Erik De Vlaeminck (1969) en Lars Boom (2009) de Ronde van België winnen?

“Ik ga er vol voor. Ook al worden het nog twee verraderli­jk moeilijke ritten.”

 ?? Foto PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS ?? Van Aert ziet Gilbert als zijn grootste concurrent. “Al houd ik ook rekening met Martin en Naesen.”
Vandaag kent Philippe Gilbert elke helling als zijn broekzak.
Foto PHOTO NEWS FOTO PHOTO NEWS Van Aert ziet Gilbert als zijn grootste concurrent. “Al houd ik ook rekening met Martin en Naesen.” Vandaag kent Philippe Gilbert elke helling als zijn broekzak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium