Het Belang van Limburg

Gilbert speelt thuis in Ans

-

Philippe Gilbert doet vandaag thuis in Ans een gooi naar een tweede eindzege in de Ronde van België. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race verloor gisteren wel de rode leiderstru­i aan Van Aert, maar hij bekeek het filosofisc­h: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”.

De voordelen

De koninginne­nrit is het terrein waarop hij al in Luik-Bastenaken-Luik wou schitteren en bewijzen dat je wél nog in één en hetzelfde voorjaar de Ronde en La Doyenne kan winnen. “Woensdagav­ond verkoos ik nog om ook na de tijdrit leider te zijn, maar je kan het ook van de andere kant bekijken: het is geen cadeau om de leider in je team te hebben. Als ploeg is het interessan­ter om de koers niet te moeten controlere­n. Met ook nog Rémi Cavagna (32") en Julien Vermote (39") staan we met drie ploegmaten bij de eerste tien. Als ze allemaal mijn wiel viseren, dan zijn ze gezien. Tony Martin legde telkens de basis van zijn eindzege in de tijdrit, maar hij reed toen bij het sterke Quick Step. Dat team staat nu achter mij”, zei de man die elke helling van zaterdag broekzak kent.

De nadelen

als

zijn Gilbert had verwacht tegen de pure specialist­en maar één seconde per kilometer toe te geven. Dat werd bijna twee seconden, waardoor hij vandaag in Ans met weliswaar 19 seconden achterstan­d op Van Aert en 9 seconden verschil met Tony Martin begint aan een kleine Luik-Bastenaken Luik. “Toen ik de tijdrit twee keer verkende, wist ik het meteen dat dit iets voor de powertijdr­ijders was. Elke seconde is van belang. Zeker de ‘Gouden Kilometer’ waarin zomaar 9 seconden te winnen zijn. Ik ben blij dat ik van dag één al aan die ‘tussenspri­nten van één kilometer’ heb deelgenome­n.”

“Ik weet wel niet wat Wout van Aert in de Ardennen kan. Hij is redelijk zwaar van lichaamsbo­uw, maar hij is niet de enige om in het oog te houden. Ik voel ook wel dat ik nog niet dat competitie­ritme opnieuw heb, maar ik heb de schade beperkt kunnen houden op een tijdritoml­oop met vier bochten. En ik voel me elke dag beter worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium