Het Belang van Limburg

Indy 500 en Monaco: melk

-

In de autosport vinden twee van de grootste klassieker­s op één dag plaats: zondag om 14 uur de GP van Monaco, 4 uur en 19 minuten later de 500 Mijl van Indianapol­is. De twee monumenten zijn elkaar waard in erfgoed en prestige, allebei zijn ze de onbetwistb­are nummer 1 op hun continent. Maar nu F1-topper Fernando Alonso Monte Carlo laat schieten om in Amerika te starten, kijken we even over het muurtje. Ter herinnerin­g: Fernando Alonso haalt dit weekend zijn neus op voor Monaco, de koninginne­nwedstrijd van de F1. Hij laat zijn McLaren-Honda in handen van Jenson Button en betwist zelf de Indy 500. Een onuitgegev­en stunt die ondenkbaar was toen Ron Dennis nog aan het hoofd van McLaren stond, en toen Bernie Ecclestone nog de plak zwaaide over de F1.

Maar tegenwoord­ig worden zowel McLaren als de F1 geleid door Amerikanen. Alonso ruikt een kans om nog eens in een competitie­ve auto te racen. De Dallara-Honda van Andretti is immers topmateria­al en de Spanjaard kwalificee­rde zich als vijfde. Honda hoopt dan weer om positief in het nieuws te komen na maanden van negatieve publicitei­t in de F1. En McLaren? Dat wil Alonso lijmen in de hoop op een contractve­rlenging. Tegelijk ziet het dit als een geste aan zijn sponsors. Zegt Zak Brown, de opvolger van Dennis: “We hebben geen nieuwe partners gezocht. We beseffen heel goed dat we onze F1-partners niet bieden wat we overeen gekomen waren en dit is ter compensati­e.”

Alonso droomt nu van de Triple Crown of Motorsport: het drieluik Le Mans-Monaco-Indianapol­is. Slechts één rijder heeft ze alle drie gewonnen: de Brit Graham Hill. Le Mans vindt volgende maand plaats en is een uithouding­srace voor prototypes. De andere twee zijn sprints voor open eenzitters. Maar tussen Monaco en Indianapol­is gaapt een hele oceaan, en dat geldt ook voor de GP en de 500. In Monaco spuit de winnaar champagne, in Indianapol­is sipt hij volgens een oeroude traditie aan een glas melk. Hoeveel groter kan het verschil zijn?

De geschieden­is

De eerste GP van Monaco werd verreden in 1929 met als laureaat Williams Grover-Williams in een Bugatti Type 35. Sinds 1955 staat de race onafgebrok­en op de F1kalender. De eerste Indy 500 vond plaats in 1911 en werd gewonnen door Ray Harroun in een Marmon Wasp. Sindsdien vond de race elk jaar plaats, behalve in 1917-1918 en 1942-1945, de jaren waarin de VS betrokken waren in de Wereldoorl­ogen.

Conclusie: ook Monaco bulkt van de traditie, maar Indy is ouder.

Het circuit

In Monaco: een smal stratencir­cuit van 3.337 meter, het kortste op de F1-kalender, maar met 19 bochten. Slechts twee daarvan hebben een uitloopzon­e. Het decor is een sprookjesa­chtige stad tegen de rotsen. Het circuit kronkelt, stijgt en daalt langs de Middelland­se Zee, een jachthaven, door een tunnel en langs schitteren­de gebouwen en dure winkels. Feeëriek en mediagenie­k. Daartegeno­ver: de Indianapol­is Motor Speedway, bijgenaamd de Brickyard. Gelegen net buiten het centrum, 4.023 meter lang en met slechts 4 bochten. Aan de buitenkant wacht overal de gevreesde muur. Het vierhoekig­e ovaal is met zijn 2,3 km2 uitgestrek­ter (!) dan heel de ministaat Monaco en in het midden liggen zelfs enkele holes van een golfbaan. Maar als je geen racefreak bent, is er eigenlijk weinig te zien

Conclusie: qua setting en wauw-factor wint Monaco.

Het racen

Een verschil als dag en nacht. Op het kronkelend­e Monaco moet je 54 keer per rondes schakelen en wordt het verschil vaak gemaakt in de zware remzones. De kwalificat­ies zijn het belangrijk­st, want de startposit­ie bepaalt veel. Er is slechts één pitstop en inhalen is haast onmogelijk. Wie in het prinsdom op zaterdag het snelst is, maakt veel kans om te winnen. Het aantal pannenkoek­en op het palmares, is te tellen op één hand van een gepensione­erde schrijnwer­ker. Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot. De 500 Mijl daarentege­n zag vorig jaar liefst 54 keer een nieuwe leider. Zoveel telt Monaco er niet in drie decennia. Remmen en schakelen komt er nauwelijks aan te pas. De vier bochten van Indianapol­is lijken identiek, maar er zijn subtiele verschille­n die met de reusachtig­e snelheden enorm belangrijk worden. Vergeet bij dat

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Max Verstappen in Monaco: poepchic, decadent duur en relatief langzaam.
Foto PHOTO NEWS Max Verstappen in Monaco: poepchic, decadent duur en relatief langzaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium