Het Belang van Limburg

“Pieken tegen vicekampio­en Europa”

- Leo PEETERS

Drie van vijf wedstrijde­n zijn gespeeld op de kwalificat­ie voor het WK 2018. Drie keer werd het 3-0 voor de Red Dragons van Vital Heynen. Beloond zo met de maximale negen punten. Net als favoriet Slovenië. De Belgische sterren staan voorlopig goed. Niet onverwacht. Zesenderti­g landen strijden in zes poules van zes voor een WKticket. Drie vierde van die landen valt zuiver door de mand op het internatio­nale niveau. Maar de Dragons doen tot vandaag prima hun ding. Tegen Portugal en Georgië. Ook tegen Israël: weer 3-0. Vandaag volgt Letland. De beslissend­e veldslag kondigt zich zondag aan tegen gastland Slovenië, de Europese vicekampio­en. Dat land lan- ceert een resem topvedette­n in Italiaanse loondienst. Heel andere koek voor de Belgen. Dé echte test. En de climax of de anticlimax?

Op weg naar piek

Zelfs bondscoach Vital Heynen uit zich kritisch over de formule. Hij is niet helemaal gelukkig met het systeem, waarin te weinig voorrondes zijn ingebouwd. “Heeft het zin tegen zulke zwakke landen te spelen? Maar oké, in de FIVB heerst een sportieve democratie. Alle federaties van het continent mogen het proberen. Maar we werkten tot hiertoe in Ljubljana drie veredelde oefenmatch­en af. Als ik eerlijk ben: de resultaten zijn er om snel te vergeten.”

Ook Israël had tegen de Dragons weinig in de pap te brokken. De eerste set golfde over 6-11 en 1018 naar 13-25. Was het concentrat­ieverlies? De tegenstand­er liep verrassend uit tot 7-4 en 8-5 in de tweede set. Tijd voor een sterke reactie over 8-10 naar 1016. Die kloof kreeg Israël via 1620 niet dicht gefietst: 18-25. Geen veranderin­g in de overmacht: 8-13, 14-20 en 21-25 tot slot, na twee Belgische matchballe­n. “We zijn goed op weg naar de climax, dé piek van dit tornooi, zondag tegen Slovenië, We hebben die twee jaar geleden verslagen in Bulgarije”, lacht Vital Heynen. “Van Walle en Deroo hebben vanavond sterk gepresteer­d. Het liep via Valkiers prima aan de spelverdel­ing.” De cijfertaal voor Israël: geen enkele ace, aanvallend 30 pnt., block 1 en Belgische fouten 21. Voor de Dragons: opslag: 7 aces; aanvallend: 40 pnt.; block: 8 pnt.; fouten van Israël 20. Tel alles samen, dan kom je bij het eindresult­aat: 52-75.

WK-KWALIFICAT­IE SPEELDAG 3 BELGIË-ISRAËL 3-0

PROVINCIAA­L TENNIS

TC ACHEL - Op zondag worden de finales gespeeld vanaf 12.30 uur en Julie Smeets mag twee keer aan de slag want ook bij de 15-jarigen kon ze doorstoten tot de finale. Ook Bram Van Zon van TC Hamont wacht een drukke zondag, want hij kon zich plaatsen voor beide finales bij de 15-jarigen. De familie Verbakel kan een dubbelslag boeken. Zoë speelt de finale bij de 13-jarigen en Estée bij de 11-jarigen.

TC OP DE WAAL - David Waligora en Benjamin Ceyssens spelen de logische finale in de heren 3-reeks. Waligora had enkel in de eerste set problemen met Arnoud Oostendorp: 7-6. Daarna ging het eenvoudig: 6-0. Dan moest zijn opponent in de finale dieper gaan. Ceyssens klom pas na 6-4, 5-7 en 6-0 voor Kris Bernaerts. Bij de dames 4 is de winnares al bekend. Daar pakte Dewi Looijmans na een hardbevoch­ten finale (4-6, 7-5, 6-4) de titel tegen Rachel Hermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium