Het Belang van Limburg

“15 jaar lang over gedroomd”

Allereerst­e provincial­e zege voor Jos Vancluysen Bokkerieje

- David KINDT

Geboren en getogen Lummenaar Jos Vancluysen heeft zijn allereerst­e palm in zijn 63-jarige duivencarr­ière beet. Op de provincial­e Gien was zijn oude rakker de snelste van 4.488 oude duiven. De prijzen werden vlot verdeeld waarbij iedere seconde belangrijk was. “Alles moet meezitten, maar ik beken: ik droom al vijftien jaar van een provincial­e zege”, straalt Vancluysen. In het jaar 1954, als tienjarig broekventj­e, won Vancluysen zijn eerste lokale prijs. “Je kan geloven dat ik in de zevende duivenheme­l was”, herinnert Jos zich. Destijds was het aantal duivenmelk­ers enorm. “Ikzelf werd omringd door nonkels, neven, de konijnen, … nagenoeg door iedereen, behalve door mijn vader”, knipoogt de 63-jarige Vancluysen.

Spelend in De Witpen Lummen, één van de grootste en sterkste duivenmaat­schappijen die onze provincie nog rijk is, moet iedere duivenspor­ter week na week de borst nat maken. “We spelen hier op een zakdoek tegen en met steengoede melkers: Steenaerts, Neven, Stockmans, Martens, Mantels, … We houden mekaar, op sportduive­nniveau althans, vlijmscher­p”, vertelt de gepensione­erde postbode, die nu al veertig jaar lang in Genenbos speelt. “En ik ben sinds 1977 nooit uit de top tien van de plaatselij­ke kampioenen gevallen.” Bovendien huizen er, na al die generaties, nog steeds stamduiven van destijds. Het spel met de weduwnaars, zo’n twintigtal, maken er het mooie weer en met een 80 ringen per jaar voorziet hij voldoende verjonging.

Wie Lummen zegt, zegt Louis Beutels. “Wij zijn al jaar en dag kameraad”, vertelt de koppelmees­ter over zijn vriendscha­p met Jos Vancluysen. Emma, Jos’ echtgenote, knikt instemmend: “Het is dik aan tussen die twee.” Wat ook als een paal boven water staat: de relatie die Vancluysen heeft met al zijn duiven: van lokker, de duiven worden paarlustig rond zijn vuist gedreven, tot en met de juniors. “Ik laat ze eerst wat vechten. Voor apennootje­s doen ze alles”, demonstree­rt hij. Het laatste woord is aan Beutels: “In de duivenspor­t is zo veel waar, dat men niet meer kan liegen…”

 ??  ??
 ?? FOTO DAKI ?? Jos Vancluysen geniet samen met Louis Beutels na van zijn provincial­e zege.
FOTO DAKI Jos Vancluysen geniet samen met Louis Beutels na van zijn provincial­e zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium