Het Belang van Limburg

“Je beste duiven doe je niet van de hand”

- Jos THOMASSEN

Voor Johny en Linda Janssens is het nieuwe seizoen goed gestart. Hun Jenny toonde zich de snelste van in totaal 7.089 duiven uit Gien. Hun achtste provincial­e zege al. “Met die zuidwesten­wind had ik meer vroege duiven in het Maasland verwacht, maar die van mij kwam ook niet uit de juiste richting”, zegt Johny. Jenny, een driejarige duivin en genoemd naar de moeder van Johny, is van goede komaf. Gekweekt uit de tweede provincial­e asduif halve fond. De vader zat, net als de winnaar van Rudi Hendrikx, op de hokken bij Vanoppen-Luyten en komt uit de lijn van de Kannibaal van Dirk Van Dijck.

“Ik vertrek altijd van betere duiven. Je kweekt daar ook slechte uit, maar hebt meer kans op een goede”, vertelt Johny. Zijn Jenny mag vanaf nu zorgen voor het nageslacht op het kweekhok. “Je moet de appelen verkopen, maar de boom laten staan. Je beste duiven doe je niet van de hand, wel hun nakomeling­en”, verduideli­jkt hij. Jenny werd ingekorfd als eerste inzet. Als tweede reekser had zij verleden seizoen ook al van zich doen spreken. “Een tweede reserve Olympiaded­uif. Ze was goed op iedere afstand, maar nu ga ik toch keuzes maken. Normaal speel ik de nationale vluchten maar ik ga toch kiezen tussen de kleine halve fond en de echte halve fond”, voorspelt Johny.

Voor de eerste nationale vlucht uit Bourges van dit weekend houdt Johny zijn beste duiven thuis. “Oostenwind betekent dat onze duiven 150 meter per minuut tekort komen tegen de rest. Bovendien voorspelle­n ze ook nog hoge temperatur­en. Heeft het dan zin om in te korven voor Bourges? Ik zal er een stuk of drie, vier zetten, maar de rest stuur ik richting Trelou”, zegt Johny. “Het seizoen is namelijk nog lang.”

 ?? FOTO JTH ?? Johny en Linda Janssens.
FOTO JTH Johny en Linda Janssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium