Het Belang van Limburg

“Jongeren leren plannen, helpt tegen schooluitv­al”

Ook als je zoals Luciano Fasotti (64) in de cité van Zwartberg opgroeit, kan je professor ‘cognitieve revalidati­e’ worden aan de Radboud Universite­it Nijmegen. Fasotti is de bedenker van een methode om met tijdsdruk om te gaan ( Time Pressure Management),

-

Neuropsych­oloog Luciano Fasotti heeft een niet voor de hand liggend parcours afgelegd op weg naar de academisch­e top: via het college van Genk over de universite­iten van Padova, Würzburg en Maastricht en het revalidati­ecentrum in Hoensbroek is hij in Nijmegen prof geworden. Vorige week heeft hij dezelfde Betto Deelmanpri­js ontvangen als Erik Scherder - de Nederlands­e professor die zegt dat zitten het nieuwe roken is - vorig jaar. Die prestigieu­ze prijs kreeg hij van de Nederlands­e Vereniging voor Neuropsych­ologie.

Wat is dat precies, neuropsych­ologie?

“Dat is de relatie tussen je hersenen en je gedrag. Je geheugen, je aandacht, het plannen, dat wordt in je hersenen geregeld.”

Hoe krijgt een Italiaan uit de cité van Zwartberg het in zijn hoofd om zoiets te gaan studeren?

“Psychologi­e, psychiatri­e heeft me altijd erg geïnteress­eerd. Ik las veel Freud. Maar na mijn collegejar­en ben ik in Antwerpen economie gaan studeren. Om na een jaar vast te stellen dat dit niets voor mij was. Dus ben ik gaan werken als ‘expediteur’ in een transportb­edrijf. Dat wilde ik ook niet de rest van mijn leven doen, dus koos ik voor psychologi­e.”

Waarom dan in Italië en niet opnieuw in Antwerpen?

“Italië was een stuk goedkoper. Ik kon voor weinig geld in een studentenh­uis van de overheid terecht. Om daarvoor in aanmerking te komen, rekenden ze de afstand mee van je thuis, ik kwam van verder dan de studenten uit Sicilië of Calabrië. Ze keken ook naar het inkomen van je vader. Dat zou mij normaal gezien geen stek in het studentenh­uis opleveren, want mijn vader werkte in het consulaat in Genk. Hij werd uitbetaald in loon plus een supplement. Gelukkig namen ze alleen zijn loon in aanmerking.”

Uw familie is nog voor de Tweede Wereldoorl­og naar België gemigreerd. Dat ging toen om een zeer beperkte groep Italianen.

“Mijn grootvader is in 1923-24 vanuit Turijn naar Wallonië en daarna naar Genk geëmigreer­d om er in de mijn te werken. In 1941 heeft hij mijn vader - toen 13 jaar - op de trein richting Montalcino

(het dorp van de wereldbero­emde Brunello-wijn, red)

gezet, richting kostschool. Daar heeft hij mijn moeder leren kennen. Meteen na de oorlog is mijn vader dan teruggekee­rd naar België. Later is hij in het Italiaans consulaat in Hasselt gaan werken. In de jaren ‘70 is dat consulaat naar Genk verplaatst.”

Van u hadden we tot voor kort nog nooit gehoord, maar elke Italiaan kent wel uw broer, van bij het consulaat dat intussen gesloten is. Wat doet hij nu?

“Hij kon verhuizen naar de ambassade in Brussel, maar daar had hij geen zin in. Dus werkt hij nu voor (de Italiaanse delicatess­enzaak, red) Raineri in Genk. Veel Italianen kennen mijn moeder Edda Torriti ook, ze gaf Italiaanse les aan de kinderen.”

Het contrast tussen het rustige Genk en het Italië van de jaren ’70 moet groot zijn geweest. Het was de periode van de aanslagen van de Rode Brigades, de ‘anni di piombo’.

“Padova was extreem links, Toni Negri gaf er les aan de universite­it en hij had ‘ Autonomia Operaia’ opgericht (een radicaal links project, red). Negri is later moeten vluchten naar Frankrijk, want hij werd ervan verdacht achter allerlei terroristi­sche aanslagen te zitten (zelfs van de kidnapping van de Italiaanse ex-premier Aldo Moro, red) al is het nooit duidelijk geweest wat hij daar nu mee te maken had. Ik kreeg les van zijn zus, van de zus van een zogezegde terrorist dus (lacht). Voor psychologi­e waren er veel studenten, maar bij neuropsych­ologie waren we maar met een handvol, terwijl Padova daar net voor bekend was. Italië had indertijd een voorsprong op dat vlak, maar de grote namen van toen zijn intussen met pensioen, waardoor de neuropsych­ologie nu weer achterop is geraakt. Tja, dat is het gevolg van de wet op de remmende voorsprong zeker.”

Bent u dan vanuit Padova naar Nederland vertrokken?

“Nee, ik ben tussendoor nog in Duitsland gaan studeren, in Würzburg, bij een vriend van mijn Italiaanse prof. Toen was er nog geen Erasmus en was een jaar in Duitsland studeren nog zeer uitzonderl­ijk. In 1981 ben ik afgestudee­rd en ben ik terug naar Genk getrokken. Mijn vader wilde dat ik in het consulaat ging werken. Met een universita­ir diploma zou ik er een mooie job krijgen, redeneerde hij. En zekerheid. Maar mij interessee­rde dat helemaal niet. Ik wilde een postuniver­sitaire opleiding gedragsthe­rapie volgen in Antwerpen, maar die bleek vol te zitten. In Maastricht was er wel plaats en kon ik tegelijk in het revalidati­ecentrum in Hoensbroek aan de slag. Ik kon werken met mensen die

Omgaan met tijdsdruk is eenvoudig. Je moet, zoals bij koken, zoveel mogelijk ingrediënt­en op voorhand klaarzette­n Luciano

Fasotti

een hersenlets­el hadden opgelopen, vaak als gevolg van een ongeval met een auto of een motor.”

Hoe pakt u die revalidati­e aan als neuropsych­oloog?

“In je hersenen heb je drie kwabben, de frontale kwab is er in de evolutie van de mens het laatst bijgekomen. Die gebruiken we voor uitvoerend­e taken, voor wat geen routine is, om zaken te plannen bijvoorbee­ld. Stel: je wil volgend jaar op reis naar Argentinië. Dan moet je weten wanneer je wil gaan, je moet een route uitstippel­en, tickets boeken…. Wij proberen om die plannen in kleine stappen te ontleden en ze op een heel systematis­che manier weer aan te leren.”

Verandert een hersenlets­el ook je gedrag?

“Een hersenlets­el kan sensomotor­ische veranderin­gen veroorzake­n, zodat je problemen krijgt met bewegen en met lopen. Dat zijn de meest in het oog springende veranderin­gen. Maar het kan ook cognitieve problemen geven of veranderin­gen in emoties of gedrag. Onze persoonlij­kheid is een optelsom van deze drie zaken.”

Toen de Nederlands­e prins Friso in coma belandde, bent u in de Nederlands­e pers gevraagd om uitleg te geven over wat hij

mogelijk nog zou kunnen.

“Ik ben 10 jaar lid geweest van de wetenschap­pelijke adviesraad van de Nederlands­e Hersenstic­hting, waarvan vier jaar als voorzitter, zo is de pers bij mij terecht gekomen.”

Wanneer bent u professor geworden?

“Op mijn 52ste. Ik heb daar nooit naar toe gewerkt, ze hebben het mij gevraagd. Ik heb dan ook geen strikt academisch­e carrière, ik heb ook altijd in ziekenhuiz­en en revalidati­ecentra gewerkt en veel klinisch onderzoek gedaan. Nu nog.”

Hebben uw ouders nog meegemaakt dat u prof werd?

“Ja, ze zijn nog bij mijn inaugurale rede geweest, mijn eerste openbare les in Nijmegen. Intussen was mijn vader wel trots.”

Komt u nog in Genk? Daar zijn er grote problemen met schooluitv­al, een op vijf verlaat de middelbare school zonder diploma. Hebt u daar een oplossing voor?

“Op die leeftijd is het vermogen van jongeren om te plannen of om studieplan­nen te maken, nog beperkt. Daarvoor moet je hen begeleiden. Plannen is iets dat je tussen je 16de en je 18de aanleert. Dan pas merk je ook dat kinderen waarvan de frontale hersendele­n beschadigd zijn problemen hebben. Veel jongeren hebben bovendien uitstelged­rag en krijgen dat plannen van thuis uit niet mee.”

Was u een vreemde eend in de bijt in het college indertijd?

“Nee, er zat wel een aantal Italianen in het college, maar de bevolking in Genk was niet zo divers als nu. Van taalachter­stand had ik geen last. Mijn ouders spraken thuis Italiaans, maar we speelden in de cité veel buiten en daar heb ik Nederlands geleerd.”

U hebt zelf ook een behandelin­gsmethode ontwikkeld.

“Time Pressure Management, een systeem dat ik bedacht heb in Hoensbroek om mensen met een hersenlets­el tijdsdruk te leren voorkomen en daar mee om te gaan. Eigenlijk is het heel eenvoudig en moet je - zoals bij koken - zoveel mogelijk ingrediënt­en, potten en pannen op voorhand klaarzette­n. Daarnaast moet je een plan B hebben voor als je aardappele­n aanbranden. De methode is ontwikkeld voor mensen met traumatisc­he hersenlets­els of met een beroerte die revalidere­n, maar het kan in principe op alle tijdsdrukt­aken worden toegepast.”

U bent ook bezig met mensen die bepaalde zaken niet meer zien?

“Ja, dat is het ruimtelijk neglect. Dat betekent dat je hersenen de linkerhelf­t van de visuele ruimte of het eigen lichaam negeren. Maar als je in een rolstoel zit en je ziet bijvoorbee­ld de linkerkant van je lichaam niet, dan is dat een groot probleem, want dan kan je met je linkerhand tussen de wielen vast komen te zitten. We zijn nu bezig om dit met een prismabril te verbeteren, die werkt met een speciaal soort glazen waardoor je het visuele veld 10 à 15 graden naar rechts kan verplaatse­n.”

U bent nu 64 Jaar, denkt u al aan uw pensioen?

“Over een jaar moet ik met pensioen, maar ik ben nog met zoveel bezig. Ik ga in elk geval studenten blijven begeleiden tot mijn 70ste. Ik mag als emeritus ook nog blijven les geven. Ik wil niet stoppen, daarvoor heb ik nog te veel lol in mijn werk. Maar ik heb natuurlijk ook wel 30 jaar onder hoogspanni­ng gewerkt. Onderwijs combineren met onderzoek en patiënten, is zwaar.”

Hebt u in België ook contacten met neuropsych­ologen?

“In België zijn ze daar tot voor kort vrij weinig mee bezig geweest. Daar is een technische reden voor, neuropsych­ologie is lang in handen geweest van neurofysio­logen. Dat is nu snel aan het veranderen met professore­n neuropsych­ologie als Guy Vingerhoet­s in Gent en Christophe Lafosse in Leuven.”

Die neuropsych­ologie zit intussen in de familie. Uw dochter is ook neuropsych­oloog.

“Ja, ze doet EEG-metingen (elektrisch­e meting van hersenacti­viteit, red) bij allochtone kinderen met taalstoorn­issen. Maar vraag me daar geen details over.”

 ??  ??
 ?? FOTO: RUBEN MEIJERINK ?? Luciano Fasotti is de bedenker van een methode om met tijdsdruk om te gaan (Time Pressure Management) die ze tot in Australië gebruiken bij zowel mensen met als zonder hersenlets­els.
FOTO: RUBEN MEIJERINK Luciano Fasotti is de bedenker van een methode om met tijdsdruk om te gaan (Time Pressure Management) die ze tot in Australië gebruiken bij zowel mensen met als zonder hersenlets­els.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium