Het Belang van Limburg

Politie zet extra mensen in op domein Halve Maan

Meisje (14) lastiggeva­llen door groep jongeren

- Raf VANMECHELE­N

De politiezon­e Demerdal DSZ zet dit weekend extra mensen in om te waken over de goede gang van zaken op recreatied­omein de Halve Maan in Diest. Er werd woensdag nog een 14-jarig meisje lastiggeva­llen door een groep jongeren.

Het aantal gevallen van overlast in en op weg naar de Halve Maan leek stilaan af te nemen, maar toch was er woensdag weer een incident. Een groep jongeren zou een 14-jarige meisje hebben betast. Directeur Ria Schepmans: ”Onze securityme­nsen hebben ingegrepen en een verslag opgemaakt, het meisje werd lastiggeva­llen.”

De provincie zet zelf, naast vijf redders, ook zes domeinwach­ters in. Bijkomend zijn er ook nog vier bewakers van een privébedri­jf. “Ook wij zetten een vijftal mensen in die zich om het reilen en zeilen op en rond het domein bekommeren”, zegt korpschef Jan Vanhauwere van de politiezon­e. “En er zijn nog twee extra interventi­eploegen die kunnen bijspringe­n. We zijn op een volkstoelo­op voorbereid.”

Op Hemelvaart­sdag waren er zo’n 4.000 bezoekers en op sociale media staat heel wat kritiek te lezen. Het zou er nogal luidruchti­g aan toe zijn gegaan en vooral gezinnen met kinderen zouden daar hinder van ondervonde­n hebben. “Zo veel bezoekers geven inderdaad een drukte van je welste”, reageert Schepmans. “Ter hoogte van de minigolf ligt nochtans de zone met het waterlint waarin kinderen ook naar hartenlust kunnen spelen en waar het erg rustig is.”

Jongeren uit Brussel

Vooral jongeren uit het Brusselse zouden voor amok en overlast zorgen. Om dat tegen te gaan werden vorig jaar de prijzen nog aangepast. Een jaar eerder waren jongeren uit grootstede­n nog de aanstokers van een massale vechtparti­j. Wie van Diest is, betaalt niets, inwoners van de provincie betalen 4 euro en bezoekers van buiten de provincie moeten nu 9 euro betalen.

De voorbije jaren waren er ook heel wat incidenten in het station en op de route tussen het station en het domein. “We hebben de voorbije dagen geen interventi­es moeten doen in centrum, noch in de Halve Maan. Maar we zijn wel erg waakzaam”, besluit Jan Vanhauwere.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Ook de provincie zet meer veiligheid­spersoneel in.
FOTO TOM PALMAERS Ook de provincie zet meer veiligheid­spersoneel in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium