Het Belang van Limburg

Met hoofdpijn naar spoed en in rolstoel naar huis

ZOL organiseer­t benefiet voor collega Ronny Wissels

- Chris NELIS

Aangezet door wat hoofdpijn en dubbelzich­t veranderde voor de 50-jarige Ronny Wissels en zijn gezin twee jaar geleden het leven van de ene dag op de andere. Na een opeenvolgi­ng van aandoening­en raakte Ronny verlamd en gekluister­d aan een rolstoel. Om te voorkomen dat hij naar een instelling moet, organisere­n zijn collega’s van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) op 11 juni een benefiet. Het geld wordt gebruikt om zijn huis aan te passen voor het gebruik van een rolstoel.

“Ronny klaagde in december van 2015 over hoofdpijn en dubbelzich­t”, doet zijn echtgenote Lydia de Graaf het relaas. “Ik was er niet gerust in en ben voor de zekerheid met hem naar de spoed van campus Sint-Jan van het ZOL gereden. Blijkbaar had hij een trombose en hebben ze hem meteen een trombolyse toegediend. Daarbij wordt met sterke medicatie gestold bloed in een bloedvat opgelost. Nadien kreeg hij een epileptisc­he aanval en raakte hij in coma. 55 dagen heeft hij zo tussen leven en dood gezweefd.”

Geen instelling

Ronny werd weer wakker, maar het bleef slecht nieuws regenen. “Hij had in zijn coma een hersenvlie­sontstekin­g gekregen met als gevolg dat hij verlamd raakte, tijdelijk blind werd en met een spraakstoo­rnis kampte. Dat was verschrikk­elijk. Hij was voordien immers altijd heel vitaal en sportief. Maar nu is hij voor de rest van zijn leven gekluister­d aan een rolstoel en is hij aangewezen op permanente zorg. Onze kinderen Jordy (27) en Cedric (22) springen bij. Gelukkig maar. Maar ik ben genoodzaak­t om van een voltijdse naar een halftijdse baan te gaan. We kunnen ook wel voor hem laten zorgen in een instelling. Maar dat zien we echt niet zitten. Hij is helder van geest. Ook voor hem zou het verschrikk­elijk zijn om niet meer thuis te kunnen zijn.”

Traplift

Toch is het net daar dat het schoentje wringt. “Mijn inkomen is danig gedaald, net zoals dat van Ronny. Maar we hebben, zoals iedereen, wel een huis om af te betalen. Bovendien staan we voor een gigantisch­e kost om het huis te laten aanpassen zodat Ronny er met zijn rolstoel kan bewegen. Ronny werkte voor het ZOL als basismedew­erker in de centrale sterilisat­ie. Zijn collega’s hebben nu een benefietac­tie opgezet om aan middelen te geraken waarmee we een rolstoeltr­aplift in ons huis kunnen betalen. Aanvankeli­jk stond ik wat sceptisch tegenover de actie. Misschien ook wel omwille van schaamte. Maar uiteindeli­jk kunnen we niet anders. Het is bovendien een actie waarmee ze hun vriendscha­p met Ronny onderschri­jven. En ook dat doet hem zichtbaar deugd.”

Ik stond aanvankeli­jk sceptisch tegenover de benefietac­tie. Maar uiteindeli­jk kunnen we niet anders

Lydia DE GRAAF Echtgenote van Ronny

zondag 11 juni is in het restaurant van campus Sint Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg een steakdag. Ook andere gerechten zijn mogelijk. Je kan er eten tussen 11.30 uur en 14 uur en tussen 17 en19 uur. Info en inschrijvi­ngen via benefiet.ronny@gmail.com of 0468/14.51.69.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Lydia de Graaf en haar man Ronny, die na een hersenvlie­sontstekin­g gekluister­d is aan zijn rolstoel.
FOTO CHRIS NELIS Lydia de Graaf en haar man Ronny, die na een hersenvlie­sontstekin­g gekluister­d is aan zijn rolstoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium