Het Belang van Limburg

“Vliegtuig stort neer in Kiewit”

Kinderboer­derij investeert 30.000 euro in nieuwe attractie

- Caroline VANDENREYT

Op Domein Kiewit is een vliegtuig neergestor­t. Of toch zoiets. In de onontgonne­n bossen zijn wrakstukke­n opgedoken van een verkenner uit de Tweede Wereldoorl­og. De nieuwe attractie maakt deel uit van een parcours van 2,5 kilometer dat zowel de geschieden­is als de uitgestrek­theid van de kinderboer­derij moet leren ontdekken. Prijskaart­je: 30.000 euro. Vanaf 1 juni kan iedereen gratis op zoek. “Veel mensen weten niet dat hier ondervoede spoorwegki­nderen zijn opgevangen tijdens de oorlog of dat piloten op zolder werden verborgen door het verzet. Op deze manier willen we die geschieden­is aantrekkel­ijk maken”, zegt schepen Joost Venken. Het is in elk geval opvallend, brokstukke­n van een oorlogsvli­egtuig in het vredige veld van Kiewit. “Het domein draagt een grote geschieden­is mee. Sinds veertig jaar is het in handen van de s stad en dat vonden we een mooie aanleiding om iets met die geschieden­is te doen”, zegt Venken.

VerzwaktV

HHet resultaat is een uitgebreid parcours doorheen het domein van bijna 80 hectare, met hints naar het verleden en een spel dat vooral op kinderen mikt. “We hebben geprobeerd om uit de geschieden­is elementen te pikken die kinderen aanspreken. Het kindertehu­is (een opvangcent­rum voor verzwakte kinderen van spoorwegpe­rsoneel tijdens de oorlog, nvdr.) was dat natuurlijk zeker. Maar er was ook dat oorlogsver­leden waarbij hier geallieerd­e piloten verstopt zaten door het verzet. Maar weerstand, onderdrukk­ing, oorlog, dat is minder aantrekkel­ijk om aan kinderen over te brengen. En dus hebben we geopteerd om het verhaal te verbeelden van de piloot die in Houffalize is neergescho­ten en hier op zolder door het verzet verborgen is gehouden”, beschrijve­n Ine Cams en Maarten Loenders van het Hasseltse decorbouwe­rbedrijf Bat-à-Clan. Met achter hun naam ontwerpen voor onder meer Studio 100, VRT, de Efteling en de film Rundskop.

Houffalize

“We vinden het belangrijk dat kinderen ook op en over dat vliegtuig kunnen klimmen. Het is dus veilig gemaakt zonder motor of loshangend­e onderdelen. Het is net de bedoeling dat ze er overal op durven. Maar voor de historisch­e correcthei­d hebben we er het bordje met de plaatsnaam Houffalize bijgezet”, lacht Venken. Uitgangspu­nt van de nieuwe attractie is het levensverh­aal van de oorspronke­lijke kasteelbew­oners, de familie Vroonen die het kasteel liet bouwen en het domein een kleine eeuw later verkocht aan de stad Hasselt. Aanvankeli­jk verhuurde die het als bezinnings­centrum aan het bisdom en later aan de trappistin­nen. Maar sinds 1976 is iedereen welkom op de kinderboer­derij. “Veel mensen weten niet hoe uitgestrek­t het hier is en kennen de geschieden­is niet. Met deze attractie kunnen ze dat allemaal ontdekken”, beschrijft Hanne Verhuizen van Domein Kiewit. “Zoals bijvoorbee­ld ook het verhaal van de ‘monsterber­g’ en de haringvijv­er. Die had Vroonen laten uitgraven door de plaatselij­ke bevolking, in ruil kregen ze een ‘knepke’ (een muntje, nvdr.) en een haring. Vandaar de naam.” Monster zou dan weer te maken hebben met de grootte van de (kunstmatig­e) berg. Vroonen zou daar regelmatig op zijn gaan staan om te zien hoeveel land hij wel in zijn bezit had.

Gratis

De tocht kan je op elk moment van het jaar doen, gratis, los van de openingsur­en van het onthaal. Startpunt is een rode brievenbus vlak voor de speeltuin. Vanaf daar kan iedereen de uitdaging beginnen en op zoek gaan naar het verdwenen beeld van (de bestaande) kasteelvro­uwe Pauline. Wie de buste ontdekt, moet een selfie maken en krijgt dan - na het posten - een sleutelhan­ger met die foto. “Dat is allemaal inbegrepen in de totaalprij­s van de attractie.” Op een zestal plekken in het domein staan linken met de geschieden­is opgesteld. Zoals dat kinderbed aan de vijver dat verwijst naar de geschieden­is als kindertehu­is. “Met een brief die we hebben teruggevon­den van een jongetje dat hier gezeten heeft en schrijft aan zijn opvoedster dat hij haar mist. Want hier kregen ze genoeg eten…”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het vliegtuig is gemaakt door het Hasseltse decorbouwe­rbedrijf Bat-à-Clan.
FOTO SVEN DILLEN Het vliegtuig is gemaakt door het Hasseltse decorbouwe­rbedrijf Bat-à-Clan.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Met het nieuwe spel leer je meer over de geschieden­is van het domein.
FOTO SVEN DILLEN Met het nieuwe spel leer je meer over de geschieden­is van het domein.
 ?? FOTO RDR ?? had een team aan de start. Ook het parket van Limburg
FOTO RDR had een team aan de start. Ook het parket van Limburg
 ?? FOTO RDR ?? Het Martens Team viel op met hun toren.
FOTO RDR Het Martens Team viel op met hun toren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium