Het Belang van Limburg

‘Timeless Beauty’ verlengd tot september

- Jan BEX

De tijdelijke tentoonste­lling ‘Timeless Beauty’ in het GalloRomei­ns Museum van Tongeren wordt verlengd tot 1 september. Dat heeft de deputatie beslist. Sinds de opening eind 2016 zijn er meer dan 25.000 bezoekers geteld. “Ruim 25.000 bezoekers” hebben ze tot nu in het Gallo-Romeins Museum geteld voor ‘Timeless Beauty’. Dat is een expo die vrouwenpor­tretten, al dan niet naakt, van de tijdens de productie overleden Antwerpse kunstfotog­raaf Marc Lagrange confrontee­rt met antieke teksten én objecten rond schoonheid.

Geen kaskraker

Dat bezoekcijf­er ligt beduidend lager dan de vorige tentoonste­llingen. ‘Vikingen’ en ‘De Gladiatore­n’ haalden tot 100.000 bezoekers. “Deze expo had niet de bedoeling een kaskraker te zijn”, antwoordt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld). “We wilden ons publiek verruimen. De waardering van de mensen na hun bezoek ligt bij deze tentoonste­lling bijzonder hoog. Dat betekent dat deze expo niveau haalt zonder voor de hand te liggen. We hebben een andere thematiek aangeboord. Kunstliefh­ebbers vinden nu ook hun weg naar het Gallo-Romeins Museum. Toegegeven, deze expo is traag gestart, maar elke maand stijgt het aantal bezoekers. Van 4.000 in januari tot 7.000 in april. De mond-tot-mondreclam­e doet haar werk.”

Beleidspla­n

Het team van het Gallo-Romeins Museum heeft intussen nationale en internatio­nale bruikleeng­evers kunnen overtuigen om hun stukken twee maanden langer uit te lenen. Daarmee wil het museum ook het Tongerse stedelijke kunstenfes­tival MoMeNT versterken. Dat loopt nu al, maar zal vooral de komende zomer aandacht trekken. Als surplus zal er elke zondagnami­ddag in juli en augustus een dansvoorst­elling plaatsvind­en in de exporuimte­s: ‘Donna’ van choreograf­e Valentina Negro.

Of er nog een tijdelijke expo komt in de overgangsp­eriode tussen provinciaa­l en stedelijk beheer, daarover spreekt Philtjens zich niet uit. Vanaf 1 januari 2018 wordt het provinciaa­l Gallo-Romeins Museum immers stedelijk. Van Tongeren dus.

Philtjens: “Of er nog een overgangse­xpo komt, is nog niet beslist. Onze mensen werken nu in de eerste plaats aan het nieuwe beleidspla­n dat vanaf 2019 garant moet staan voor nieuwe Vlaamse subsidies.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium